Up in the air: In het vliegtuig met George Clooney(2009)

  • 9 maart 2018, 21:15 - 23:00 uur
  • Canvas

TRAGIKOMEDIE Ryan Bingham (George Clooney) is in Up in the Air een crisismanager die voor zijn werk het land door reist en mensen ontslaat. Hij is bijna altijd onderweg en houdt van zijn leven zoals het is. Totdat er twee vrouwen opduiken die zijn leven op zijn kop zetten.

Bazen die te bang zijn om hun eigen werknemers te ontslaan bellen Ryan Bingham. Hij vliegt door het hele land om op professionele wijze mensen de laan uit te sturen. Voor deze baan is hij elf maanden per jaar onderweg. Dit leven bevalt hem prima. Hij is zelfs trots op het feit dat hij bijna de zevende man is met tien miljoen airmiles op zijn naam.

Bezuinigen

Dan verschijnt er een collega die wil bezuinigen op de reiskosten van het bedrijf. Zij experimenteert met het ontslaan via de computer. Dat laat het stabiele leven van Ryan wankelen. Net als de zakenvrouw die hij ontmoet. Ook zij is vaker onderweg dan thuis. Hij ziet haar telkens op het vliegveld en begint een affaire met haar. Hierdoor proeft Ryan van het leven met iemand anders en begint hij zijn vraagtekens te zetten bij zijn huidige bestaan.

Maatschappijkritiek

Up in the Air bevat humor, drama en een flinke dosis maatschappijkritiek. Regisseur Jason Reitman hakt vaker met dit bijltje. Zijn eerste twee films Juno en Thank you for smoking hebben dezelfde aparte mix.


  • Regisseur: Jason Reitman
  • Scenario schrijver: Walter Kirn, Jason Reitman, Sheldon Turner
  • Componist: James Bailey, Rolfe Kent, Kyle Billingsley, Barney Cabral, Rick Canelli, John W. DeMonaco
  • Acteurs: George Clooney, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Jason Bateman, Amy Morton
  • Prijzen: Genomineerd voor 6 Oscars: beste scenario, beste regie, beste acteur (George Clooney), beste vrouwelijke bijrol (Anna Kendrick en Vera Farmiga) en beste film. Bekroond met de Golden Globe voor beste scenario.

Reageren op dit artikel
Meer video's van Canvas

Tips voor vandaag