Van PvdA naar DENK(2017)

  • 14 februari 2018, 22:55 - 00:35 uur
  • NPO 2
Kijk nu

DOCUMENTAIRE Documentaire over Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, die eind 2014 uit de PvdA werden gezet. Ze worden gevolgd bij de oprichting van DENK, de komst én het vertrek van Sylvana Simons en tijdens de diplomatieke rel met Turkije.

Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk werden in november 2014 uit de PvdA gezet na onenigheid over het integratiestandpunt van de partij. Op dat moment besloten regisseur Jack Janssen en researcher Emine Tekin een documentaire over de twee te maken, die uiteindelijk resulteerde in 2Doc: Onze manier van leven.

DENK

De film over twee dissidente Kamerleden die Janssen en Tekin in gedachten hadden, mondde uit in een unieke blik achter de schermen bij de oprichting van DENK, de daaropvolgende verkiezingscampagne en de periode erna. Zo is te zien hoe Sylvana Simons met veel gejuich de partij komt versterken, maar ook hoe zij na zeven maanden plotseling vertrekt. Verder volgt de documentaire de mannen van DENK tijdens de diplomatieke rel met Turkije in maart 2017.

Strijd met Kamerleden

De camera is er ook bij wanneer DENK zich opmaakt voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart vorig jaar. Een bijzonder moment, omdat politici met een migrantenachtergrond nooit eerder met een eigen partij in het parlement werden gekozen. Ook is er aandacht voor de strijd die Kuzu en Öztürk aangaan met Kamerleden van andere partijen en met de media. Terwijl de meeste media geen toegang hadden tot de campagne, filmde regisseur Jack Janssen achter de schermen. Hij wil met zijn documentaire vooral laten zien dat Kuzu en Öztürk een bepaalde onvrede in ons land vertegenwoordigen en welk proces ze daarbij doormaken.

  • Regisseur: Jack Janssen

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag