Van Rossems in Aken(2017)

  • 17 april 2018, 20:25 - 21:00 uur
  • NPO 2
Kijk nu

REPORTAGESERIE Maarten, Vincent en Sis gaan de grens over. Ze zijn in het Duitse Aken. Er is veel te vertellen, onder meer over de tijd van Karel de Grote, die zo'n 1200 jaar geleden van Aken de eerste Europese hoofdstad maakte.

Meestal bezoeken Maarten, Vincent en Sis in Hier zijn de Van Rossems steden in Nederland. Maar af en toe gaan ze net de grens over, zoals in deze aflevering. Niet ver van het Drielandenpunt van BelgiŽ, Nederland en Duitsland ligt Aken. Voor de historicus Maarten van Rossem is hier veel te vertellen: over de Romeinen, over de decadente badcultuur in de negentiende eeuw en over keizer Karel de Grote die zo'n 1200 jaar geleden van Aken de eerste Europese hoofdstad maakte. Vincent geeft een toelichting op de architectuur van het stadhuis, de Dom, een jugendstilzwembad en een stadspaleis. Sis concentreert zich op de religieuze kunst. Voor haar is Aken speciaal omdat hier bij een vorig bezoek, veertig jaar geleden, haar liefde voor middeleeuwse kunst ontvlamde.

Stad van water

Aken ligt in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en heeft 243.000 inwoners. De stad verwierf zijn plek in de geschiedenis door de aanwezigheid van zwavelhoudende warmwaterbronnen en dankzij Karel de Grote, de eerste keizer van het Heilige Roomse Rijk. Hij heerste vanuit deze stad en vond hier in 814 ook zijn laatste rustplaats. Karel de Grote stichtte zijn palts, zijn koninklijk verblijf in Aken, op de resten van Romeinse baden. Aan de Romeinse periode dankt Aken ook zijn naam; deze is namelijk afgeleid van 'aqua', Latijn voor 'water'. In het Duits heet de stad officieel Bad Aachen.

  • Seizoen: 4
  • Aflevering: 5/6 Aken

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag