Waargebeurd misbruikschandaal in Oscarfilm Spotlight(2015)

  • 8 december 2017, 21:15 - 23:20 uur
  • Canvas

DRAMA Spotlight vertelt het intrigerende en waargebeurde verhaal van het onderzoeksteam van de regionale krant The Boston Globe. Zij ontdekten grootschalig kindermisbruik in de katholieke kerk. Het drama won in 2016 een Oscar voor Beste Film.

In 1976 wordt priester John Geoghan kort gearresteerd voor seksueel kindermisbruik. Hij komt snel weer vrij. Ruim 25 jaar later krijgt Spotlight, het team onderzoeksjournalisten van The Boston Globe, lucht van het verhaal. Chef Walter Robinson, verslaggevers Sacha Pfeiffer, Michael Rezendes en onderzoeker Matt Carroll onderzoeken de zaak. Al vrij snel komen ze erachter dat de waarheid boven tafel krijgen moeilijker is dan ze dachten. Het team wordt aan alle kanten tegengewerkt.

Pulitzerprijs

Het verhaal van Spotlight is waargebeurd. The Boston Globe onderzocht in 2001 diverse kindermisbruikschandalen binnen de katholieke gemeenschap in Massachusetts. De plaatselijke kerkbestuurders verzetten zich tegen de publicatie. Toch kwam de krant in januari 2002 met onthullingen. Een jaar later ontving The Boston Globe de Pulitzerprijs voor haar journalistieke werk. Uiteindelijk leidde het tot meer schandalen in 200 steden over de hele wereld.

Oscars

Het journalistieke onderzoeksdrama werd bekroond met twee Oscars, waaronder die voor Beste Film. Ook de nominatie voor Beste Originele Scenario werd verzilverd. Spotlight was genomineerd voor zes Oscars en drie Golden Globes in het jaar 2016. Het is de eerste film sinds The Greatest Show on Earth (1952) die naast de Oscar voor Beste Film slechts één andere Oscar kreeg.

  • Regisseur: Tom McCarthy
  • Scenario schrijver: Josh Singer, Tom McCarthy
  • Componist: Howard Shore
  • Acteurs: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery
  • Prijzen: Genomineerd voor 6 Oscars, waaronder die voor beste mannelijke en vrouwelijk bijrol (Martk Ruffalo en Rachel McAdams) en beste regie. Won die voor beste scenario en beste film. Genomineerd voor de Golden Globes voor beste scneario, beste regie en beste film.

Reageren op dit artikel
Meer video's van Canvas