Wallander

SERIE De Zweedse detectiveserie Wallander is gebaseerd op de boeken van Henning Mankell over de nukkige politie-inspecteur Kurt Wallander. De verhalen spelen zich af in en rond de Zuid-Zweedse stad Ystad.

Kurt Wallander (Krister Henriksson) is een melancholische, cynische politie-inspecteur met een voorliefde voor Italiaanse opera. Hij drinkt veel, kan slecht overweg met vrouwen en gebruikt vaak onconventionele en illegale middelen om zaken op te lossen. Zijn dochter Linda (Johanna Sällström) studeert in het begin van de serie af aan de politieschool. Ze gaat werken bij het politiekorps van Ystad, tot ongenoegen van haar vader. Ook het feit dat ze een knipperlichtrelatie aangaat met zijn rechterhand Stefan Lindman (Ola Rapace), kan Wallander niet echt waarderen.

Zelfmoord
Actrice Johanna Sällström pleegt in 2007 zelfmoord. Haar personage wordt daarom uit de serie geschreven na de eerste reeks. In de derde serie duikt ze weer op, nu vertolkt door Charlotta Jonsson. Dan is ze werkzaam op de rechercheafdeling van Ystad.

Drie seizoenen
Van de Zweedse serie zijn in totaal drie seizoenen gemaakt, uitgesmeerd over acht jaar. Het eerste seizoen wordt in 2005 en 2006 uitgezonden, het tweede in 2009 en 2010. In 2013 verschijnt het laatste seizoen. Elke aflevering heeft de lengte van een speelfilm. Drie van de afleveringen, Voor de vorst, Mastermind en De Gekwelde Man, zijn ook als bioscoopfilm uitgebracht. Alleen de eerste aflevering is een verfilming van een boek van Henning Mankell. Voor alle overige afleveringen schreef de misdaadauteur originele scripts.

BBC
De BBC maakt in 2008 een driedelige Britse versie van Wallander, met Kenneth Branagh in de hoofdrol. Hierbij zijn wel alle afleveringen gebaseerd op boeken van Henning Mankell. Inmiddels zijn vier driedelige seizoenen opgenomen van Wallander UK.