Wie is de Mol?

AMUSEMENT Wie is de Mol? Over die vraag breken miljoenen Nederlanders zich sinds 1999 elk jaar het hoofd. In het zeer populaire spelprogramma van Avrotros werken tien bekende deelnemers samen om geld te verdienen voor de prijzenpot.

Eén van hen is de mol en saboteert de boel. In het diepste geheim natuurlijk, want het is niet de bedoeling dat de anderen zijn of haar identiteit achterhalen. Na elke ronde krijgen de kandidaten twintig vragen (in de finale zijn dat er veertig) over de identiteit van de mol. Wie de minste goede antwoorden geeft, ligt uit het spel. Verdiende jokers kunnen worden ingezet om fout beantwoorde vragen goed te laten keuren. Ook zijn in het spel vrijstellingen te verdienen, die recht geven op vrijstelling van de test.

Zwarte Vrijstelling
Sinds seizoen veertien is er bovendien een Zwarte Vrijstelling, die alle ingezette jokers en vrijstellingen ongedaan maakt. Uiteindelijk blijven er drie kandidaten over, van wie er één de mol is. Een ander wint het spel en daarmee de pot, de derde finalist verliest alsnog.

Bestemmingen
Elk seizoen wordt een andere bestemming aangedaan. Inmiddels zijn alle continenten al bezocht, met uitzondering van Antarctica. In de beginjaren wordt het spel nog gespeeld met onbekende Nederlanders. Sinds 2005 doen er BN’ers mee. Die komen niet altijd ongeschonden uit de strijd. In 2013 raakte kandidaat Janine Abbring gewond tijdens de opnames. Ze verbrijzelde een ruggenwervel bij een sprong in het water. 

Vijftig landen
Wie is de Mol? is van origine een Vlaams format. Inmiddels is het uitgezonden in meer dan vijftig landen. In het prille begin presenteert Angela Groothuizen Wie is de Mol?, later wordt ze opgevolgd door achtereenvolgens Karel van de Graaf (2006-2007), Pieter Jan Hagens (2008-2011) en oud-winnaar Art Rooijakkers (2012-heden). Na jaren van onverzilverde nominaties won Wie is de Mol? in 2013 de Gouden Televizier-Ring voor het beste televisieprogramma.