Wie is de Mol? 2018 - #09: Verraadt Rubens route naar de test dat hij de Mol is?

  • Geplaatst: Zaterdag 3 maart
Door: Televizier.nl

AMUSEMENT Is het Jan? Is het Olcay? Is het Ruben? Nog één keer neemt Televizier de overgebleven Wie is de Mol?- deelnemers onder de loep via de thermometer.

“Wie... Is.... De Mol?” Stilte. Gespannen gezichten van de finalisten. Guitige, enigszins schuldbewuste blik van Art in de camera. “Dat ziet u volgende week.”

We zaten er helemaal klaar voor in deze Wie is de Mol?-finale: de steevaste formule met een plotselinge knip in de ontknoping. Maar we kregen geen eindscène in een prachtig Georgisch landschap; de finalisten horen de Mol en de winnaar namelijk pas volgende week, live in het Vondelpark in Amsterdam. In Georgië moesten ze het doen met een videoboodschap van Art. In een hotelkamer, dus dat maakt de lijn vanaf aflevering 1 wel mooi rond.

In afwachting van de ontknoping halen wij nog één keer onze Mol-thermometer tevoorschijn en bespreken we de drie finalisten. Wie van hen is de potentiële Mol en wie beschouwen we als onschuldige kandidaten?

 

Is Jan de Mol?

Afbeelding

In de allerlaatste minuut een opdracht eigenhandig tóch nog laten slagen – zoiets wil een Mol absoluut voorkomen. Als de kandidaten met drie telescopen naar de maan speuren, is Jan de laatste die het hemellichaam nog in beeld moet krijgen. Met veertig resterende seconden op de klok maakt hij opeens de goede draai. Boem, duizend euro in de pot. Als Jan de Mol was, zou hij toch makkelijk nog veertig seconden kunnen rekken?

 

Is Olcay de Mol?

Afbeelding

“Ik realiseer me dat ik zelf onderdeel ben van het heelal”, straalt Olcay na de telescoopopdracht. Onderdeel van de goede afloop van deze opdracht was ze zeer zeker ook. Olcay verzint een nummering voor de vijf gebouwen met potentiële telescooplocaties, waardoor de kandidaten over de portofoon makkelijk kunnen communiceren. Ook al arriveert ze als laatste bij haar telescoop, toch heeft ze razendsnel de maan in het vizier.

 

Is Ruben de Mol?

Afbeelding

“Hoe krijg ik in godsnaam die motorkap open?” In deze opdracht moeten de kandidaten eerst via een 4x4-parcours een lading puzzelstukken ophalen. Steeds maken ze via een multiplechoicevraag  de keuze: puzzelstuk A of puzzelstuk B, waarbij hoort het juiste antwoord? Ruben krijgt een vraag over de plek van het oliepeil onder de motorkap. Maar opvallend genoeg lukt het hem met geen mogelijkheid om de motorkap van zijn auto omhoog te krijgen.

Als de kandidaten klaar zijn met stukken verzamelen, moeten ze uiteraard gaan puzzelen, om te lezen waar het geld zich bevindt. Onderweg naar een meeting point legt Ruben de puzzelstukken op de motorkap van zijn auto, maar daarna rijdt hij zomaar door. De felbegeerde items vallen op de grond en daarmee verspilt Ruben weer kostbare tijd.

Voordat ze de laatste test gaan maken, krijgen de kandidaten de keuze uit drie routes: direct naar de laptop, via een langere route langs extra geld of via de langste route langs... de Mol. Tijdens het lopen gaat de klok van de test wel al tikken. Omdat bij een gelijkstand in de test de snelste invuller wint, is de route in deze opdracht een tactische keuze. Ruben loopt langs het extra geld (dat alleen in de pot komt als hij uiteindelijk de winnaar is).

Hiermee moet hij haast wel de Mol zijn. Hij weet dat Jan én Olcay hem verdenken. Als hij kandidaat was, zou hij dus doorhebben dat zijn concurrentie fout zit. Dan maakt de tijd van de test helemaal niet meer uit: als Ruben via de langste route de Mol zou kunnen zien en die zou invullen, zou hij sowieso winnen. De keuze voor een andere route lijkt dus te verraden dat Ruben de saboteur is.

 

Lees ook:
Onze Wie is de Mol?-thermometer bij aflevering 8Reageren op dit artikel