Willem-Alexander en Máxima op staatsbezoek in Portugal(2017)

  • 13 oktober 2017, 22:55 - 23:30 uur
  • NPO 2
Kijk nu

VERSLAG Op uitnodiging van president Marcelo Rebelo de Sousa brengen koning Willem-Alexander en Máxima een staatsbezoek aan Portugal. Een thema dat aan bod komt, is het gedeelde maritieme verleden van Portugal en Nederland.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen een meerdaags staatsbezoek aan Portugal. Een verslag hiervan is te zien in NOS Koningspaar in Portugal.

Rebelo de Sousa

Toen Rebelo de Sousa in maart 2016 aantrad als president stuurde Willem-Alexander hem een gelukwens met zijn benoeming. Daarop stuurde de nieuwe president onze koning een uitnodiging om op staatsbezoek te komen. Een van de thema's die tijdens dit staatsbezoek aan bod zal komen is het gedeelde maritieme verleden van Portugal en Nederland. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zijn de landen partners in vrede, veiligheid en welvaart. Ze werken samen binnen de EU, de NAVO en de Verenigde Naties. Daar zal tijdens het staatsbezoek bij stil worden gestaan.

Handelsmissie

De minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders gaat met het koningspaar mee op reis. Niet zelden worden parallel aan staatsbezoeken zoals deze namelijk handelsmissies georganiseerd. Zo ook nu in Portugal. Nederland exporteert jaarlijks voor 3,1 miljard naar Portugal. Omgekeerd exporteert Portugal voor 2,5 miljard naar Nederland. Een staatsbezoek heeft nut voor de onderlinge zakelijke contacten. Het laatste staatsbezoek van een Nederlandse vorst aan Portugal stamt uit 1990 toen koningin Beatrix een bezoek bracht. Een jaar eerder was toenmalig president Soares van Portugal op staatsbezoek geweest in Nederland.


Reageren op dit artikel