Zembla

INFORMATIEF Zembla onderzoekt actuele ontwikkelingen en gebeurtenissen in de samenleving. “Zembla wil spraakmakend zijn en nieuws maken, het wil iets teweeg brengen, veranderingen in gang zetten”, zo omschrijft het programma zichzelf op haar website. Het opiniërende onderzoeksjournalistieke programma van de Vara wordt in het najaar van 1995 voor het eerst uitgezonden.

Thema’s die het programma behandelt zijn onder meer arbeidsomstandigheden, bouwfraude, defensie, dieren, drank & drugs, economie, Europa, farmaceutische industrie, fraude, gezondheidszorg, hypotheekcrisis, Irak, jeugdzorg, jongeren, klokkenluiders, media, politiek, privacy, terrorisme en wetenschap. Per uitzending staat één onderwerp centraal, dat in documentairevorm over het voetlicht wordt gebracht. Het programma heeft geen presentator, maar alleen een voice-over.

Onthullingen
Het programma heeft al diverse zaken aan de kaak gesteld. Zo onthult Zembla in 2001 de prijsafspraken tussen de grote bouwondernemers, wat leidt tot de parlementaire enquête naar de bouwfraude. Ook Louis van Gaal, de Hells Angels, ouderlijke onmacht, nadelen van windenergie, IVF, islamitisch extremisme, de Schiedammer parkmoord, de Bijlmerramp en de betrouwbaarheid van De Telegraaf worden grondig onder de loep genomen. Dit laatste leidt tot het ontslag van journalist Martijn Koolhoven.

Programmanaam
Lang maken de Vara en NTR (voorheen NPS) het programma gezamenlijk, maar tegenwoordig produceert de Vara het zelfstandig. In het begin wordt Zembla direct na Nova uitgezonden. Daar komt de programmanaam ook vandaan: Nova Zembla, naar de Russische archipel.