Zomergast: Antilliaanse psychiater Helberg(2017)

  • 6 augustus 2017, 20:15 - 23:20 uur
  • NPO 2
Kijk nu

INTERVIEWPROGRAMMA Psychiater Glenn Helberg, hoofdpersoon in Zomergasten, was lijstduwer van de partij van Sylvana Simons. Aan de hand van tv-fragmenten wil hij tonen hoezeer onze identiteit beïnvloed wordt door de buitenwereld.

De Antilliaanse psychiater Glenn Helberg (Curaçao, 1955) wil in Zomergasten laten zien hoe relatief het is wanneer mensen zeggen: “Ik ben…” Hoe we onszelf zien, wordt sterk beïnvloed door hoe anderen naar ons kijken, is zijn overtuiging.

Taboes

Helberg verhuisde na de middelbare school naar Nederland om geneeskunde te studeren. Hij mengt zich, op de achtergrond, al jaren in het antiracismedebat in Nederland. Hij deinst er niet voor terug om taboes in de Surinaams-Antilliaanse gemeenschap in Nederland aan te kaarten: homoseksualiteit, afwezige vaders, criminaliteit. Zo nam hij het initiatief voor de eerste Antilliaanse boot op de Amsterdamse Gay Pride, en was hij de drijvende kracht achter een Tweede Kamermotie voor een meer dwingende registratie van vaders.

Invloedrijk

Helberg is een invloedrijke figuur in de Surinaams-Antilliaanse gemeenschap. Eerst werkte hij korte tijd als huisarts op de Antillen. Toen hij later als psychiater in Nederland steeds vaker met jongeren met een gemengde culturele achtergrond te maken kreeg, specialiseerde hij zich in transculturele psychiatrie. Volgens de maatschappelijk betrokken psychiater is de psychiatrie niet los te zien van wat in de maatschappij gebeurt. “De sociale psychiatrie is de afvalplek van de samenleving. Daar zien we hoe contexten, beleidsveranderingen en politieke besluiten ervoor zorgen dat mensen in de problemen komen.”

  • Seizoen: 2017
  • Aflevering: 3/6 Glenn Helberg

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag