Nieuwsuur (2017)

  • 17 juli 2017, 22:00 - 22:45 uur
  • NPO 2
Kijk nu

NIEUWSBULLETIN Het nieuws en sportnieuws met achtergronden, duiding en analyse.

Met vandaag in de uitzending:
* Onderhandelingen brexit van start
De Britse minister David Davis en EU-onderhandelaar Michel Barnier beginnen vandaag in Brussel aan de eerste echte brexit-onderhandelingen. Ruim een jaar na het Britse brexit-referendum en een ontmoeting waarbij de agenda werd bepaald.

De onderhandelingen moeten uiterlijk in maart 2019 afgelopen zijn. Als er dan geen akkoord is, worden de Britten simpelweg uit de Europese Unie gezet en verliezen ze alle handelsvoordelen die ze nu hebben.

'Zorg voor demente ouderen schiet te kort'
Het komt in verpleeghuizen te vaak voor dat signalen van demente ouderen verkeerd worden opgevat. Miscommunicatie over kleine dingen ligt dagelijks op de loer. Maar het wordt een ander verhaal als een bewoner ernstige pijn heeft maar niemand dat door heeft. Of er wordt een verkeerde behandeling opgestart.

Ouderenpsycholoog Sarah Blom trekt nu aan de bel. Volgens haar ontbreekt het in veel verpleeghuizen aan essentiŽle kennis waardoor ouderen onnodig lijden. Sarah Blom is te gast.

* Vleesfraude: vleeshandel blijkt zeer lucratief
In totaal zijn er al 65 verdachten opgepakt in verband met het schandaal rond de vleesfraude. Dat schandaal begon in 2013 toen in Ierland paardenvlees werd ontdekt in hamburgers waarin alleen rundvlees hoorde te zitten. Het paardenvlees was bovendien niet geschikt om te eten. Ook zaten er ontstekingsremmers in het vlees.

De Nederlander Jan F., vleeshandelaar uit Breda werd in april in BelgiŽ opgepakt en staat volgens Europol aan het hoofd van een grote internationale bende van vleesfraudeurs. In de afgelopen jaren heeft hij steeds met min of meer dezelfde methode zijn klanten misleid en daar miljoenen mee verdiend.

Met sport:
* Voetbal: prima EK-start Oranje in sfeervol Galgenwaard.
* Autosport: interview Christian Horner.


  • Bijzonderheden: Teletekst ondertiteld, HD 1080i

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag