Red Dragon: Een lekker hapje voor Hopkins

Geplaatst op 10 Januari, 23:02

In Red Dragon neemt Anthony Hopkins voor de derde maal de rol van Dr. Hannibal Lecter op zich. De acteur zorgde ervoor dat de gentleman-kannibaal de grootste schurk uit de filmgeschiedenis werd.

Het American Film Institute plaatste Hannibal Lecter op de eerste plaats in de lijst van grootste filmschurken aller tijden. De gentleman-kannibaal liet daarmee andere legendarische filmschurken als Darth Vader (Star Wars), de alien uit Aliens en de man die de moeder van Bambi doodschoot achter zich. Lecters uitverkiezing is een illustratie van het vakmanschap van zijn 'vaders': Thomas Harris en Anthony Hopkins.

Zestien minuten

Schrijver Thomas Harris is verantwoordelijk voor de perverse, maar intrigerende geest van de kannibaal. Acteur Anthony Hopkins geeft Harris' creatie gestalte.

Anthony Hopkins won voor zijn eerste vertolking van Hannibal Lecter in Silence of the Lambs een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. Een knappe prestatie, want de Britse acteur had maar zestien minuten screen time.

Hopkins verklaarde zijn indrukwekkende acteerprestatie: ingetogen spel was de sleutel tot zijn succes. “Ik acteer als een duikboot: Hoe minder je laat zien van een personage, hoe beter het uitpakt”, zei hij tegen BBC News.

Red Dragon

Red Dragon – de derde film waarin Anthony Hopkins in de huid van Hannibal Lecter kruipt – is een verfilming van het eerste boek dat Harris over de kannibaal schreef.

In zijn jacht op een seriemoordenaar met de klinkende naam The Tooth Fairy roept FBI-agent Will Graham (Edward Norton) de hulp van een oude bekende in: Lecter.