Veelgestelde vragen over de Gouden Televizier-Ring verkiezing

De voorbereidingen voor de Gouden Televizier-Ring 2023 zijn in volle gang. En omdat er altijd wel prangende vragen zijn over deze prijs, vind je hieronder alvast de antwoorden op de meest gestelde. Handig toch!?

Algemeen

Wat is de Gouden Televizier-Ring nou eigenlijk? En hoe ziet de verkiezing eruit? Op al deze brandende vragen vind je hieronder het antwoord.

De Gouden Televizier-Ring is een publieksprijs die wordt uitgereikt aan het tv-programma dat in een bepaald jaar het best is gewaardeerd door tv-kijkers. Er komt geen jury aan te pas; alleen de titels die de meeste stemmen krijgen van tv-kijkend Nederland worden genomineerd. Het programma dat op de avond van de uitreiking de meeste stemmen krijgt, wint de Ring.

De Gouden Televizier-Ring wordt weliswaar in oktober uitgereikt, maar de verkiezing loopt het hele jaar door. Dat gebeurt in fases. Eerst zijn er vier kwalificatierondes, dan is er een nominatieronde en als laatste een finale tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala.

Gedurende het jaar zijn er vier kwalificatierondes waarin tv-programma’s zich kunnen kwalificeren voor de nominatieronde. Tijdens een kwalificatieronde kan er gestemd worden op tv-programma’s die in een specifieke periode van drie maanden zijn uitgezonden. Halverwege een kwalificatieronde maken we een tussenstand bekend. Als de kwalificatieronde is afgelopen, gaan alleen de vijf titels waarop de meeste stemmen zijn uitgebracht mee naar de nominatieronde later in het jaar.

kw

Als alle kwalificatierondes zijn geweest en de wildcards zijn uitgereikt, maken er nog 25 titels kans op een nominatie voor die felbegeerde Gouden Televizier-Ring. Het publiek mag vervolgens weer stemmen om te bepalen welke drie programma’s er uiteindelijk genomineerd worden. De winnaars worden voorafgaande aan de uitreiking door ons verrast met hun nominatie.

Na elke kwalificatieronde gaan de vijf titels met de meeste stemmen door naar de nominatieronde. Toch zijn er elk jaar ook programma’s die het op een paar stemmen niet haalden of weliswaar het gesprek van de dag waren, maar de kijkcijferdrempel van 500.000 gemiddeld per aflevering niet haalden. Voor die programma’s is er hoop in de vorm van een wildcard. De redactie van Televizier reikt er elk jaar vijf uit, zodat er uiteindelijk 25 titels meegaan naar de nominatieronde.

Naast de Televizier-Ring hebben we ook Televizier-Sterren te verdelen. Die zijn er in de categorieën online-videoserie, presentator, acteur, impact, talent en jeugd. Alleen de Online-videoserie kent een kwalificatieronde (de reglementen daarvoor verschijnen later online). De andere kanshebbers komen voort uit een selectie gemaakt door de redactie van Televizier, zowel van de papieren gids als van de online redactie. Zij komen voorafgaand aan de stemronde een aantal keer samen om te overleggen over de kanshebbers.

Zeker. Bij elke ronde wordt de uitslag gecontroleerd door de notaris voordat wij hem bekend maken.

Nee, dat doen onze collega's van omroep AVROTROS. Zij zorgen er ieder jaar weer voor dat de genomineerden uit onze verkiezing hun prijs tijdens een wervelende liveshow in ontvangst kunnen nemen.

Reglementen

Bij zo’n uitgebreide verkiezing horen ook reglementen waaraan de kandidaten moeten voldoen. Lees hieronder veelgestelde vragen over de reglementen van de Gouden Televizier-Ring verkiezing.

De programma’s moeten behalve zijn uitgezonden in een bepaalde periode ook voldoen aan het reglement. In het reglement staat onder meer dat een programma ten minste drie afleveringen moet hebben gekend, waarvan er minstens twee in de betreffende periode zijn uitgezonden. Bovendien is de voorwaarde dat alle afleveringen van het programma in de betreffende verkiezingsperiode gemiddeld 500.000 kijkers moeten hebben. (kijkcijfers gemeten door SKO inclusief uitgesteld kijken).

Nee, die zijn uitgesloten van deelname. Net als registraties van sportwedstrijden, radio-uitzendingen, erotische tv-programma’s, programma's die alleen gericht zijn om producten en/of diensten aan de man brengen en programma’s waarvan het verdienmodel uitsluitend gebaseerd is op betaalde inbellijnen en betaald sms’en (shopping-, astrologie-achtige en bel & winachtige-programma’s). Ook herhalingen doen niet mee.

Nee, dat kan niet. Programma’s die al een Ring hebben mogen niet nog eens meedoen. Dat geldt ook voor: identieke remakes, regelrechte doorstarts, al te gelijkende spin-offs en originele programma’s waarvan de al te gelijkende spin-offs al eens de Gouden Televizier-Ring hebben gewonnen.

Het is dit jaar inderdaad niet mogelijk om tijdens de vier verschillende kwalificatierondes van de Gouden Televizier-Ring 2023 te stemmen op een streaming-only programma. Dit komt namelijk omdat de streamingdiensten geen kijkcijfers publiceren en deze ook niet via andere wegen beschikbaar zijn. Wij als redactie van Televizier kunnen daardoor geen objectief selectiecriterium hanteren als ondergrens voor deelname aan de Kwalificatierondes. Toch komen we alle makers wel tegemoet. Voorafgaand aan de nominatieronde, die rond augustus 2023 zal plaatsvinden, zullen we als redactie bekendmaken hoe geselecteerde ‘streaming only’-kandidaten toch aan de verkiezing voor de Gouden Televizier-Ring mee kunnen doen.

Deze programma's moeten echter wel voldoen aan bepaalde reglementen, dus sowieso drie afleveringen bevatten en voor minimaal de helft in het Nederlands gesproken zijn. Ook moeten de programma’s zijn uitgekomen in de periode waarover gestemd wordt. Welke titels meedoen is vervolgens een keuze van de redactie.

Het open invoerveld is een optie waarbij de stemmer naast de door ons geselecteerde titels en/of namen zelf een andere titel of naam in kan vullen. Het open invoerveld is er bij de kwalificatieronde van de Televizier-Ster Online-Videoserie en bij de nominatieronde van de Televizier-Sterren. Series die kans maken op een Televizier-Ster Online-Videoserie moeten ook voldoen aan reglementen, maar omdat dat er inmiddels zoveel zijn, kunnen wij ze onmogelijk allemaal voorselecteren. De selectie kan daarom door stemmers aangevuld worden. Krijgen titels zoveel stemmen dat ze bij het aantal dat doorgaat naar de nominatieronde gaat horen, dan checken we alsnog of ze voldoen aan het reglement en maken ze kans op de prijs.

Nee. Tijdens de kwalificatierondes voor de Gouden Televizier-Ring is er geen sprake van een open invoerveld omdat alle titels die kans maken al in de stemmodule staan.

Ja, hoor dat kan. De reglementen voor de Kwalificatierondes Gouden Televizier-Ring Verkiezing 2023 vind je hier.

Televizier-Ster Impact

In 2022 werd een nieuwe categorie in het leven geroepen: de Televizier-Ster Impact. Bekijk hieronder veelgestelde vragen over deze nieuwe categorie.

Naast alle bekende prijzen introduceerden we in 2022 een nieuwe prijs: de Televizier-Ster Impact. Deze prijs is in het leven geroepen voor een programma, interview, documentaire of discussie dat iets doet met de samenleving. Oftewel iets dat een gevoelige snaar raakt bij het publiek, een onderwerp op de kaart zet of een broodnodige discussie in de Nederlandse samenleving vooruithelpt. Daarbij maakt het niet uit om wat voor soort programma het gaat, of waar het te zien was. Dat kan op tv zijn geweest, bij een streamingdienst of op een onlinekanaal.

De organisatie van de Gouden Televizier-Ring verkiezing selecteert 10 kandidaten die in aanmerking komen voor de nieuwe award. Toch is het niet aan ons om te bepalen wie die prijs wint. Dat doet het publiek. Zij kunnen vanaf de start van de nominatieronde stemmen op hun favoriet. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala, dat door AVROTROS wordt uitgezonden.

Om in de verkiezing ruimte te maken voor de Televizier-Ster Impact zijn vanaf 2022 de categorieën Presentator en Presentatrice, net als bij Talent en Acteur al langer het geval is, samengevoegd tot één categorie.

Ondersteuning

Ervaar je problemen tijdens het stemmen? Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over het stemproces.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wat wel de bedoeling is, is om na het maken van je keuze en het invullen van je e-mailadres ook even de andere categorieën na te gaan en daar óf je stem uit te brengen of te kiezen voor 'Blanco Stem'. Pas als je via het overzicht drukt op 'Verstuur je stem' ontvang je van ons een bevestigingsmail.

Dat heb ik gedaan, maar ik krijg alsnog niets binnen. Wat nu?
Check dan vooral ook je spambox. Het kan zijn dat onze e-mail daar terecht is gekomen.