Familieperikelen in Suriname

Geplaatst op 15 Mei, 18:10

Surinamer Axel woont al twintig jaar in Nederland. Als zijn moeder de hele familie uitnodigt om bij haar Kerst te komen vieren, keert hij met zijn gezin terug naar zijn geboorteland.

De broers Axel (Leo Alkemade) en Virgil (Edwin Jonker) groeiden op in Suriname en konden het altijd goed met elkaar vinden. Tot Axel twintig jaar geleden zijn familie verliet en naar Nederland verhuisde.

Tuintje in mijn hart

Axel is inmiddels helemaal gewend aan Nederland, is getrouwd en gaat nooit terug naar zijn geboorteland. Maar als zijn moeder (Beppie Melissen) de hele familie uitnodigt om bij haar Kerst te komen vieren, keert hij met zijn gezin voor het eerst terug in Suriname. 

Daar krijgt Axel het al snel aan de stok met zijn broer (Jonker, die onlangs de rol vertolkte van Jezus in The Passion) en dan blijkt Axels dochter Wonnie (Pip Pellens), die daar stage loopt, ook nog eens zwanger te zijn.

Romantisch drama

Wat volgt is een reeks romantische en dramatische verwikkelingen met, en tussen alle hoofdrolspelers. De film schuwt de clichés niet, zo klinkt er bij aankomst direct de hit van Trafassi: 'Wasmasjien', en volgen er nog tal van stereotypen. Let overigens ook op de potsierlijke bijrollen van Prem Radhakishun (politiechef) en Jörgen Raymann (indiaan). 

Ensemblefilm

Als je dit wegdenkt is Tuintje in mijn hart verder vooral een prettig voortkabbelende ensemblefilm, met vrolijke muziek en fraai gefilmde landschappen. De zon schijnt, het leven is mooi, al moet je er soms even wat moeite voor doen.