TVgids.nl
Klik op 'toestaan' om meldingen van TVgids.nl te ontvangen.
Streaming
Je waant je helemaal in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog met deze Britse film van Sam Mendes, die tien Oscarnominaties kreeg en onder meer aan de haal ging met het beeldje voor het beste camerawerk. Dik verdiend, want cameraman Roger Deakins schoot de film in lange opnames, waardoor het lijkt alsof hij in één keer werd opgenomen. Het verhaal volgt twee Britse soldaten die een boodschap naar een officier moeten brengen en daarmee het leven van honderden strijdmakkers kunnen redden. Razend knap gemaakt en zinderend spannend: deze film moet je absoluut zien.
Op wereldschaal stelt de Nederlandse filmindustrie misschien niet zoveel voor, maar áls ons landje dan eens scoort, is het meestal met een oorlogsfilm. De Slag om de Schelde behandelt een hoofdstuk uit de Tweede Wereldoorlog in Nederland dat altijd een beetje onderbelicht is gebleven. Het verhaal volgt drie hoofdpersonen. Aan de Britse kant zien we de jonge William Sinclair, die in een glidertoestel van de RAF boven Zeeland uit de lucht wordt geschoten. Natuurlijk is de vijand overal, onder meer in de vorm van Nederlander Marinus van Staveren, die voor de verkeerde kant vecht. Het derde hoofdpersonage is dat van Teuntje Visser, die zich heeft aangesloten bij het verzet. De film had een behoorlijk budget, en dat zie je ook duidelijk op het scherm.
Lees ook: Vijf redenen waarom je De Slag om de Schelde wilt zien
Je kent de memes waarbij een filmpje met een boze Adolf Hitler is voorzien van absurde ondertitels, maar heb je ook de film gezien waaruit deze scène werd geknipt? Der Untergang speelt tijdens de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Hitler heeft zich met een restje medestanders teruggetrokken in een bunker in Berlijn, terwijl buiten de geallieerde troepen naderen. De sfeer wordt steeds wanhopiger, grimmiger en waanzinniger. Met een angstaanjagende hoofdrol van Bruno Ganz.
Lees ook: De aangrijpende oorlogsfilm Nebel im August op Netflix
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuist de achtjarige Bruno van Berlijn naar bezet Polen, waar zijn vader een nieuw aanstelling krijgt als SS-officier. Bruno ontdekt in de buurt van het nieuwe huis een hek, en hij maakt kennis met Shmuel, die achter het hek leeft in een plek die Bruno aanziet voor een boerderij. De kijker ziet echter onmiddellijk dat het een concentratiekamp is. The Boy in the Striped Pyjamas is een verfilming van John Boynes gelijknamige boek. Het drama is misschien wat sentimenteel en historisch niet helemaal accuraat, maar kan een manier zijn om jonge tieners wat te leren over de Holocaust.
Steven Spielberg kreeg zijn tweede Oscar voor beste regie voor deze oorlogsfilm, die bijna 25 jaar later nog steeds staat als een huis. Saving Private Ryan begint met een zinderende openingsscène op de Normandische stranden van D-Day en volgt daarna een groep militairen die op zoek gaan naar een soldaat wiens broer in de oorlog zijn gesneuveld. Tom Hanks speelt een mooie hoofdrol in deze realistisch ogende film, die de inspiratie vormde voor de serie Band of Brothers en de verschillende populaire first person shooter computerspellen.
Lees ook: Steven Spielberg maakt films voor Netflix
Ook de oorlog in Afghanistan heeft diverse films opgeleverd en dit is een van de betere. The Outpost vertelt het verhaal van de slag om Kamdesh in 2009, een van de grootste in de oorlog. Zo'n driehonderd Taliban-strijders vallen een Amerikaans kampement aan, waar slechts 53 soldaten dapper weerstand bieden. Zonder luchtsteun lijken ze ten dode opgeschreven. Scott Eastwood (de zoon van) en Orlando Bloom zijn twee van de hoofdrolspelers in deze spannende film.
Met een cast vol bekende gezichten verfilmde Ridley Scott het gelijknamige boek waarin journalist Mark Bowden beschrijft hoe Amerikaanse soldaten in het nauw komen tijdens een missie in Mogadishu, Somalië in 1993. De troepen worden gestuurd om een militieleider te ontvoeren, maar komen onder zwaar vuur te liggen en moeten zien te overleven totdat ze kunnen worden geëvacueerd. De film plaatst je als kijker tussen de soldaten en heeft een goede indruk van de intense druk waaronder deze professionals opereren.
Deze film van Steven Spielberg wordt vaak genoemd als een van de beste films aller tijden en is er zo een die je absoluut moet hebben gezien. In zwart-wit vertelt hij het verhaal van Oskar Schindler, een ondernemer die meer dan duizend Joden uit de concentratiekampen wist te houden door ze onmisbaar te verklaren voor zijn fabriek. Van de twaalf Oscarnominaties werden er zeven verzilverd, onder meer voor beste film en beste regie. De film ademt een tijdloze sfeer en daarom is hij nog even krachtig als op de dag dat hij in 1993 verscheen.
Een echte klassieker, deze epische film van David Lean uit 1957. Tijdens de Tweede Wereldoorlog in Azië worden Britse krijgsgevangenen door de Japanners aan het werk gezet in bezet Birma (het huidige Myanmar) bij de aanleg van een spoorweg door het oerwoud. Ze krijgen de keuze tussen collaboreren of sterven, maar kiezen ervoor om de boel te saboteren. Het verhaal is verder grotendeels fictief en staat bol van heldhaftigheid, maar blijft steeds geloofwaardig. De film werd geschoten op Sri Lanka, wat enorm bijdraagt aan de authentieke sfeer.
Terwijl de meeste films op deze lijst hun best doen om de geschiedenis min of meer getrouw af te beelden, heeft regisseur Quentin Tarantino juist de neiging om de geschiedenis te herschrijven. Hij deed het in Once Upon a Time... in Hollywood, hij deed het in Django Unchained, en het doet het ook in Inglourious Basterds. Het verhaal volgt een groep Joods-Amerikaanse militairen die zoveel mogelijk schade en paniek aanrichten onder de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dan doet zich de kans voor om de nazi-top een slag toe te brengen. Prima film van Tarantino, met zijn bekende mix van humor, geweld en komische dialogen.
Partnerbijdrage
Video: Johan Derksen windt zich op en maakt Billy Dans met de grond gelijk
09:41Nieuwe SBS6-datingshow op komst
09:15SBS6 komt met nieuw zaterdagavondprogramma: Let’s play ball
08:13De TV van gisteren: Kijkers genieten van 5 mei-concert
08:00Carlo Boszhard trots op zijn partner Herald Adolfs: 'Wel vier keer terug gezien'