Televisie
Joris Linssen over 'het hartverwarmende' Out of Office: 'Ook ik heb ervan geleerd'
Ernest Marx
  ·    ·  
LAATSTE UPDATE: 28-02-24 12:14
Op het Brabantse platteland presenteert Joris Linssen zijn nieuwe programma Out of Office. In deze realityserie proberen vijf mensen met een burn-out op een zorgboerderij hun leven een positieve draai te geven.
Een half jaar lang reed presentator Joris Linssen (58) wekelijks van zijn woonplaats Utrecht naar het Noord-Brabantse platteland, waar een rustieke zorgboerderij het decor vormt van zijn nieuwe programma Out of Office. Vandaag is hier de laatste draaidag. Het is lunchtijd. Buiten op een houten bankje met uitzicht op een paardenweide eet Joris zijn broodje. Hij kijkt tevreden om zich heen. “Toen ik hier de eerst keer op het terrein kwam, was ik echt overweldigd”, zegt hij. “Dit is echt zo’n vredige, groene oase van rust. Het doet me hier erg denken aan zo’n uitgestrekte Amerikaanse ranch.”
Hoe zou je ‘Out of office’ omschrijven?
“Het is een hartverwarmend programma over vijf gewone Nederlanders met burn-outklachten. Zij komen een halfjaar op deze zorgboerderij werken en worden hier gekoppeld aan zes hulpboeren. Dat zijn mensen met een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel die hier hun dagelijkse dagbesteding hebben.
Ik heb het afgelopen halfjaar voor mijn ogen zien gebeuren hoe zij een grote hechte familie zijn geworden en hoe zowel de deelnemers als de hulpboeren enorm zijn gegroeid door van elkaar te leren. Een belangrijke les voor de deelnemers is bijvoorbeeld dat het heel heilzaam is om niet te veel druk op jezelf te leggen en dat eenvoudiger leven ook gelukkig maakt.”
Wat heeft het met jou gedaan?
“Ook ik heb ervan geleerd. Neem Astrid, een van de hulpboeren. Zij is een rustige vrouw die steeds heel wijze dingen zegt, zoals: ‘Je moet structuur en rust hebben.’ Zij paste dat zelf heel strikt toe. ‘Half 11 is half 11’, zei ze. ‘Dan heb ik pauze.’ Dus legde ze direct haar werk neer. Dat moet ook.
Zoals zoveel mensen heb ik zelf ook de neiging om maar door te denderen. Ook ik doe doorgaans mee aan de bekende ratrace. Een tv-programma maken is vaak stressvol, er is continu tijdsdruk. Een koffiepauze nemen? Dat bestaat bijna niet meer. Maar ik heb van de hulpboeren onder anderen geleerd hoe belangrijk het is om wel die rust te nemen.”
Heb jij zelf weleens burn-outklachten ervaren?
“Ik heb wel meegemaakt dat mijn werk me te veel werd. Dat was jaren geleden, toen ik na veertien seizoenen stopte met Hello goodbye. Bij Out of Office heb ik gezien dat je overspannen kunt raken als jouw werk of bijvoorbeeld een thuissituatie je meer energie kost dan dat het je geeft. Dan ga je jezelf uitwonen en dan raak je opgebrand. Daar zat ik tegenaan bij Hello Goodbye. Dat programma vond ik geweldig, maar ik merkte dat het te vaak en te veel was. Het begon me meer energie te kosten dan het me opleverde. Gelukkig heb ik toen vroeg aan de rem getrokken.”
Hoe deed je dat?
“Eerst heb ik een paar keer bij de omroep aangegeven: ‘Ik wil even wat anders. Want ik ben bang dat ik blasé word of dat ik niet meer met volle aandacht die gesprekken op Schiphol kan voeren.’ Maar het programma was zo succesvol dat we steeds gevraagd werden voor nog een nieuw seizoen. ‘Nou, nog eentje dan.’ Dat ging zo een paar keer. Uiteindelijk besloot ik toch maar zelf om te stoppen. Later kreeg ik spijt en dacht ik: ik heb het kind met het badwater weggegooid. Want Hello Goodbye was me op het lijf geschreven. Gelukkig kon ik een paar seizoenen later toch weer terugkomen bij het programma.”
Wat is jouw rol in ‘Out of office’?
“Ik leg ’s ochtend aan iedereen uit wat we die dag gaan doen, als een soort groepsleider. Verder voer ik met iedereen een-op-eengesprekken en ik fungeer als een ceremoniemeester die voor leven in de brouwerij zorgt. Zo zing ik af en toe een liedje met zelfgeschreven teksten over de deelnemers. Dat vond ik zelf heel uitdagend. Ik moet zeggen dat ik wel redelijk veel in beeld ben. Dat hoeft van mij niet per se hoor, maar dat is een ontwikkeling die zich de laatste jaren nu eenmaal voordoet. Zoals ook bij Boeddha in de Polder, waarin ik gesprekken voer en zelf op spirituele zoektocht ga.”
Wat trekt jou aan het maken van dit soort programma’s?
“Ik vind maatschappelijke betrokkenheid belangrijk. Out of Office, maar bijvoorbeeld ook Boeddha in de Polder, een ander programma dat ik maak, sluit erg aan bij thema’s van deze tijd waarin veel mensen een burn-out krijgen en zoekende zijn. Dat is een gevolg van dat mensen steeds individualistischer worden en dat vind ik zorgelijk.
Out of Office draait juist om het omkijken naar elkaar. Daar word je zelf toch ook blij van? Als mensen samenwerken en elkaar helpen wordt iedereen daar beter van. Dat klinkt als een open deur, maar dat concept lijken we soms een beetje kwijt."
Out of Office is vanaf 5 maart iedere dinsdag vanaf 21:25 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO1.
Wat je verder niet mag missen
Alle tipsLach, huil en gruwel mee met het veelzijdige filmaanbod van Paramount Network
Als er één zender een rijk filmaanbod heeft, is het Paramount Network wel. Deze week zie je dan ook onder meer de komedie The Money Pit, horrorfilms als Us en Get Out en de sciencefiction komedie The World's End.Laatste nieuws van TVgids.nl
Meer nieuws 11:02Johnny de Mol krijgt een eigen radioprogramma
10:063FM dj’s Barend, Sophie en Wijnand in Glazen Huis 2024
08:47De TV van gisteren: Nicolette stuurt kandidaat abrupt naar huis in Expeditie Robinson
06:47Vanavond op TV: Hunted, De bondgenoten, Jungle Cruise
21:48Kijkers Miljoenenjacht in shock door nietsverhullende badjas thuiswinnaar: 'Ik ben van slag'