EenVandaag (2017)

  • 17 juli 2017, 18:15 - 18:45 uur
  • NPO 1
Kijk nu

ACTUALITEITEN Nieuws en achtergronden uit binnen- en buitenland. Via het EenVandaag Opiniepanel kunnen 50.000 leden hun stem laten horen en reageren op actuele thema's. De presentatie is in handen van Jojanneke van den Berge, Suzanne Bosman, Pieter Jan Hagens en Bas van Werven. Een journalistiek platform op televisie, radio en internet.

Met vandaag in de uitzending:

* Tekort aan EHBO’ers door wildgroei evenementen
Het Rode Kruis vreest voor een groot tekort aan EHBO’ers bij festivals en evenementen. Er moeten zeker 1000 extra vrijwilligers bij om volgend jaar nog aan alle aanvragen voor medische hulp te kunnen voldoen. Deze zomer alleen al zijn er voor het Rode Kruis 9000 mensen aan het werk op ruim 1800 evenementen.

Belangrijkste oorzaak is de forse stijging van het aantal evenementen en festivals. De afgelopen vijf jaar nam het aantal festivals in Nederland toe met ruim 30%. En dus nemen ook de bezoekersaantallen flink toe. Zo gingen er in 2012 nog ruim 19,7 miljoen mensen naar een festival, vorig jaar kwam de teller uit op 26,7 miljoen bezoekers.

Tekort aan EHBO'ers bij de wielerronde van Boxmeer
Morgen begint de Nijmeegse vierdaagse waar honderden vrijwilligers paraat staan om blaren te prikken en andere medische hulp te verlenen aan de wandelaars. Wat doet de organisatie als het Rode Kruis hier volgend jaar nee moet verkopen? Voor de organisatie van de jaarlijkse wielerronde van Boxmeer is het dit jaar al de realiteit. De organisatie kampt een week voor de aftrap met een tekort aan EHBO’ers nu het Rode Kruis heeft laten weten dit jaar niet langer te kunnen bijspringen.


* De keiharde wereld van de foodtrucks
Het is een leven van vrijheid en avontuur, met een gekke caravan of een bakfiets en een paar lekkere gerechten rij je van festival naar festival Dit droombeeld sprak de laatste jaren zoveel mensen aan dat het aantal foodtrucks explosief is gegroeid.

Festivals krijgen honderden aanmeldingen terwijl ze maar enkele tientallen foodtrucks kwijt kunnen. Honderden hamburgerverkopers en pannenkoekenbakkers proberen een plek te bemachtigen op de grote festivals, de concurrentie is moordend.
Kaf van het koren gescheiden?

Toch denken de meeste foodtruckondernemers er niet over om te stoppen. Ze zijn gewend geraakt aan de vrijheid en als het weer een beetje meezit kunnen ze er redelijk van leven. Ze moeten wel steeds beter oppassen met welke festivals ze in zee gaan. Het aanbod in festivals wordt ook steeds groter, maar ze zijn lang niet allemaal betrouwbaar. Sommige festivals hanteren hoge marges of laten de ondernemers lang op hun geld wachten.

Zowel organisatoren als foodtruckondernemers verwachten dat de grootste piek in populariteit voorbij is en dat het kaf nu wel van het koren is gescheiden. Ondernemers die hun zaken op orde hebben en die bijvoorbeeld hun wagenpark hebben uitgebreid hebben de concurrentieslag overleefd. Maar er zijn dit jaar ook veel ondernemers gestopt die te weinig verdienden aan hun droom.

* De nieuwe space-race gaat commercieel
Het ideaal van satelliet-startup Planet is om veranderingen in kaart te brengen zoals natuurrampen, ontbossing en verdroging. Maar bijvoorbeeld ook veranderingen in olievoorraden zodat je kan speculeren op de markt.

Nog niet heel lang geleden knutselden ze in een garage een satelliet in elkaar die is gebaseerd op een smartphone: klein, compact en slim. En nu is Planet het bedrijf dat de meeste commerciële satellieten ter wereld om onze aarde heeft draaien. Het idee: laat vele honderden kleine camera’s rond de aarde constant foto’s maken zodat je alles kan volgen: nu en terug in de tijd.

En omdat Planet met de constante opnames in feite een tijdmachine maakt hebben ook de inlichtingendiensten interesse in de diensten van het bedrijf uit Sillicon Valley.

* Onrust onder Wajongeren over dreigende korting
Ongeveer 75.000 Wajongeren kregen de afgelopen maanden een verontrustende brief op de mat. “U bent arbeidsgeschikt en daarom krijgt u per 2018 minder uitkering”. Hoewel het korten op de uitkering al een paar jaar geleden is afgesproken, ontstaat er nu onrust. ?

Want de bezuiniging voelt, nu de economie aantrekt, onrechtvaardig. Ook zouden extra banen komen voor arbeidsbeperkten, maar volgens de Wajongeren is er voor hen nog steeds geen geschikt werk.

EenVandaag gaat langs bij Wajongere Anne Houtsma en Tweede Kamerlid Jasper van Dijk. Aan onderzoeker bij het SEO Lucy Kok vragen we of het terecht is dat de korting toch wordt doorgevoerd.


  • Bijzonderheden: Teletekst ondertiteld, HD 1080i

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag