EenVandaag (2018)

  • 15 februari 2018, 18:15 - 18:45 uur
  • NPO 2
Kijk nu

ACTUALITEITEN Nieuws en achtergronden uit binnen- en buitenland. Via het EenVandaag Opiniepanel kunnen 50.000 leden hun stem laten horen en reageren op actuele thema's. De presentatie is in handen van Jojanneke van den Berge, Suzanne Bosman, Pieter Jan Hagens en Bas van Werven. Een journalistiek platform op televisie, radio en internet.

In deze uitzending:

* Nederlandse gemeenten lopen voorop met blockchain
Het is de heilige graal van de technologiewereld op dit moment. Niet in Silicon Valley, maar een van de internationale voorlopers is Zuidhorn, een gemeente met krap 20.000 inwoners. De gemeente Utrecht werkt aan een blockchainpaspoort.

* Koeien en paarden in de stress door laagvliegende helikopters defensie
Boeren in de Achterhoek en Twente zijn woedend. Defensie houdt in februari een aangekondigde militaire oefening in het oosten van het land, maar dat helikopters zo rakelings over huizen en stallen vliegen is schrikken voor vele boeren. En zeker voor het vee. “Sommige veehouders hebben dieren moeten laten afmaken omdat die zichzelf teveel verwond hadden na stress- en paniekreacties door laag overvliegende helikopters,” zegt Henk Jolink van de boeren branchevereniging LTO Noord.

* Omwonenden van vliegveld Maastricht slepen de staat voor rechter
Ze willen dat er een eind wordt gemaakt aan het gebruik van de verlengde start- en landingsbaan van het vliegveld. Door de langere start- en landingsbaan kunnen er meer én ook zwaardere vliegtuigen landen en opstijgen in Beek.

* Drugskopers op dark web krijgen onverwacht politiebezoek
Drugsgebruikers die stiekem drugs kochten op de “darkwebsite” Hansamarket kregen in februari onverwacht bezoek van de politie. De boodschap: u heeft drugs gekocht op het dark web en u dacht dat anoniem te doen, maar dat is niet zo. Want ook de stiekeme koper van drugs via het dark web loopt uiteindelijk tegen de lamp. Het is dat bewustzijn dat de politie de koper wilt bijbrengen met deze zogeheten “knock and talk” actie, zegt Wilbert Paulissen in Eenvandaag. Bij de actie zijn tientallen agenten betrokken in Nederland en de Verenigde staten.


  • Bijzonderheden: Teletekst ondertiteld, HD 1080i

Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag