De apen tegen de mensen

Geplaatst op 17 Mei, 16:20

Tien jaar nadat een groep hyperintelligente apen onder leiding van alfamannetje Caesar de mensenwereld ontvluchtte, pakt Dawn of the Planet of the Apes de draad weer op.

In de tien jaar die zijn verstreken tussen Dawn of the Planet of the Apes en voorganger Rise of the Planet of the Apes hebben chimpansee Caesar en de zijnen een eigen samenleving opgebouwd. In de tussentijd is de mensheid grotendeels uitgeroeid door een agressief virus.

Dawn of the Planet of the Apes

De apensamenleving leeft in Dawn of the Planet of the Apes in redelijke harmonie met de mensen die de virusepidemie van destijds overleefd hebben. Die harmonie komt in gevaar als de energiebronnen van de mensen uitgeput raken.

In hun zoektocht naar nieuwe manieren om aan energie te komen, moeten de mensen het leefgebied van de apen doorkruisen. Apenleider Caesar (Andy Serkis) verjaagt de indringeers uit zijn territorium, maar daar nemen niet alle apen genoegen mee.

Zijn verbitterde luitenant Koba, die vroeger door mensen is mishandeld, ziet dit akkefietje als een aanleiding om alle nog levende mensen uit te roeien.

Stalin

Koba weet Caesar af te zetten en begint een grootschalige aanval op de stad van de mensen. Caesar werkt samen met Malcolm (Jason Clarke), de leider van de mensen, in een poging de strijdende partijen uit elkaar te houden.

De naam Koba lijkt niet geheel toevallig gekozen: voor hij leider werd van de Sovjet-Unie gebruikte Jozef Stalin de bijnaam Koba. Koba komt aan de macht op een manier die veel wegheeft van hoe Stalin aan de macht kwam.