Tip
Jurassic Park

SBS 9

Avontuur

SBS 9 10 juli 2020 20:30 - 23:00

Dino’s slaan op hol

In 1993 zaten hele bioscopen vol mensen met open mond. De dinosaurussen in Jurassic Park zien er zo levensecht uit, dat het moeilijk te geloven is dat ze geanimeerd zijn.

In Jurassic Park hebben wetenschappers het onmogelijke voor elkaar gekregen. Met een druppel dinosaurusbloed die ze uit een fossiele mug hebben opgezogen, een beetje kikker-DNA en een hoop geduld hebben ze levende dinosauriërs ‘gekweekt’.

Jurassic Park

De excentrieke rijkaard John Hammond (Richard Attenborough) is niet tevreden met het simpelweg kweken van dino’s. Hij wil dat mensen naar de prehistorische reptielen kunnen komen kijken. 

Daarom heeft hij op een tropisch eiland een enorme dinodierentuin laten bouwen: Jurassic Park. Voordat het park opengaat voor het publiek, nodigt hij een stel wetenschappers uit voor een bezoek.

Paleontologenkoppel Alan Grant (Sam Neill) en Ellie Sattler (Laura Dern) hadden niet verwacht ooit levende dino’s te zien, dus ze weten niet wat ze zien.

Wiskundige Ian Malcolm (Jeff Goldblum) is sceptisch. Volgens hem moet het wel fout gaan met die reuzen.

Malcolm krijgt gelijk: de stroom op het eiland valt uit door een malafide medewerker. Daardoor kunnen de dino’s, dus ook de levensgevaarlijke tyrannosaurus rex, vrij over het eiland rondlopen. 

Richard Attenborough

Tijdens de opnamen op Hawaï kreeg het eiland te maken met orkaan Iniki. Toen de orkaan aan land kwam, moest de hele cast en crew van Jurassic Park zich verzamelen in de balzaal van het hotel.

Iedereen was er, behalve oude rot Richard Attenborough. Hij lag heerlijk te slapen in zijn hotelkamer.

Op de vraag hoe hij dat voor elkaar had gekregen, antwoordde de veteraan: "Dit stelt niks voor, ik heb de bombardementen op Londen overleefd!"

Over deze film

Titel

Jurassic Park

Premiere

1993

Regisseur

Steven Spielberg

Acteurs & Actrices

Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Bob Peck

Scenario

Michael Crichton, David Koepp

Componist

Sandina Bailo-Lape, Sara Bolder, Christopher Boyes, Dean Drabin, Teresa Eckton

Zender

SBS 9

Genre

Film

Subgenre

Avontuur

Land

VS

Resolutie

1080i

Bekijk ook