Tip
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

NET 5

Fantasy

NET 5 3 Augustus 2020 20:30 - 00:10

Peter Jackson verfilmt het 'onfilmbare boek'

Hobbit Frodo (Elijah Wood) wil samen met zijn reisgenoten naar de Doemberg in het duistere Mordor reizen om daar Saurons kwaadaardige en machtige ring te vernietigen.

Van een gebrek aan lef kun je regisseur Peter Jackson niet betichten. Hij was de eerste die het aandurfde, na de tekenfilmversie uit 1978, om de In de ban van de ring-boeken van J.R.R. Tolkien te verfilmen.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Zijn uitgangspunt: fans moeten de wereld van Tolkien erin herkennen, maar de films moeten ook aantrekkelijk zijn voor mensen die de boeken niet hebben gelezen. Met The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring slaagt hij glansrijk in die opzet.

De magische wezens uit Tolkiens boeken komen echt tot leven in het prachtige Nieuw-Zeelandse landschap. Jackson gebruikt dit eerste deel van zijn trilogie om de personages voor te stellen en het verhaal op gang te brengen.

Hobbit Frodo (Elijah Wood) krijgt een ring die de toekomst van de wereld bepaalt. Rondom Frodo vormt zich een gezelschap dat hem zal begeleiden op zijn tocht naar het rijk Mordor, waar hij de ring moet vernietigen.

J.R.R. Tolkien

In Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring speelt een acteur die schrijver J.R.R. Tolkien ooit ontmoet heeft: Christopher Lee.

De Brit had er de gewoonte van gemaakt om de boeken eens per jaar te herlezen. Die traditie hield hij vol vanaf het moment dat de boeken verschenen (in 1954) tot aan zijn dood in 2015.

Over deze film

Titel

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Premiere

2001

Regisseur

Peter Jackson

Acteurs & Actrices

Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Orlando Bloom, John Rhys-Davies

Scenario

Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, J.R.R. Tolkien

Componist

Christopher Boyes, Brent Burge, Jason Canovas, Eoin Cox, Gethin Creagh

Zender

NET 5

Genre

Film

Subgenre

Fantasy

Land

NZ/VS

Resolutie

1080i