Verdwaald in vijandige straten

Geplaatst op 7 Februari, 17:45

Verdwalen is al geen pretje, maar wat als je als Engelse soldaat de weg kwijtraakt in de gevaarlijke straten van de Noord-Ierse stad Belfast?

Het is 1971. In de Noord-Ierse hoofdstad Belfast zijn The Troubles in volle gang. De strijd tussen de protestanten, die bij het Verenigde Koninkrijk willen horen en de katholieken, die willen dat Noord-Ierland deel van het onafhankelijke Ierland wordt, is er een op leven en dood.

'71

De Britse soldaat Gary Hook (Jack O'Connell) heeft zijn opleiding net afgerond. Hij denkt dat hij in Duitsland gelegerd gaat worden, maar hij komt in de thriller '71 in Belfast terecht.

Zijn eenheid moet proberen de strijdende partijen uit elkaar te houden. Dat klinkt simpel, maar dat is het absoluut niet. Na een actie blijft Gary per ongeluk alleen in de straten van Belfast achter.

Voor een Britse soldaat is dat levensgevaarlijk. Gary kent de weg niet en heeft geen idee wie hij wel en wie hij niet kan vertrouwen. Bovendien is hij door zijn uniform een makkelijk doelwit.

Belfast

De film speelt zich af in Belfast, maar de straten die je ziet zijn meestal niet die van de Noord-Ierse stad. Een groot deel van de opnames vond plaats in het Noorden van Engeland.

'71 is de eerste speelfilm van de Franse regisseur Yann Demange. De film deed het zo goed dat Demange meteen de overstap naar Hollywood kon maken.

Begin 2019 verscheen zijn tweede film, het misdaaddrama White Boy Rick. Matthew McConaughey speelt een van de hoofdrollen in die film.