Historisch Oscardrama voor Chiwetel Ejiofor

Kijk nu

NET GEMIST Een vrije afro-Amerikaan valt in handen van een nietsontziende plantagehouder. 12 Years a slave won vijf jaar geleden drie Oscars, waaronder een voor beste film.

Het is een van de aangrijpendste scènes uit de film: de slaaf Solomon Northrup die met zijn hoofd in een strop aan een touw bungelt, zijn tenen raken nog net de grond. Moeizaam houdt hij zichzelf urenlang in evenwicht, terwijl het leven om hem heen op de katoenplantage gewoon doorgaat. Niemand neemt er aanstoot aan of denkt er zelfs maar over hem te hulp te schieten.

12 Years a slave

Het historische drama 12 Years a slave (2013) draait om de afro-Amerikaan Northrup (Chiwetel Ejiofor) die in 1841 als vrij man leeft, maar wordt ontvoerd en als slaaf wordt verkocht. In de zuidelijke staten van Amerika werkt hij gedurende twaalf jaar op een katoenplantage, waar hij en de andere slaven worden vernederd door de wrede eigenaar (Michael Fassbender).

Indrukwekkend

Regisseur Steve McQueen maakt na zijn eerdere films Hunger (2008) en Shame (2011) opnieuw een indrukwekkende en confronterende film en brengt de gruwelen van de slavernij expliciet in beeld. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek dat Northrup over zijn tijd als slaaf schreef. De film werd genomineerd voor negen Oscars en won er uiteindelijk drie: beste scenario, beste vrouwelijke bijrol (Lupita Nyong’o) en beste film.

Vanaf 14 januari op Videoland.


Reageren op dit artikel

Tips voor vandaag