Jeff Bridges wil zijn vloerkleed terug in The Big Lebowski

Televizier logo

Geplaatst op 23 Mei om 17:16

Kijktips nieuws

Jeff Lebowski is één van de onwaarschijnlijkste filmhelden aller tijden: een werkloze veertiger met hangbuik. Hij raakt, tegen wil en dank, verwikkeld in een ontvoeringszaak.

De regisserende broertjes Joel en Ethan Coen hebben al heel wat gedenkwaardige types op hun conto, maar Jeffrey ‘The Dude’ Lebowski is bij iedereen die de film The Big Lebowski heeft gezien op het netvlies gebrand. Jeff Bridges geeft gestalte aan een nietsnut van middelbare leeftijd die verwikkeld raakt in een onwaarschijnlijke ontvoeringszaak.

The Big Lebowski

Op een dag stormt een groepje gangsters zijn appartement binnen, haalt de hele boel overhoop en plassen, tot grote verontwaardiging van The Dude, over zijn tapijt. Dan komen ze erachter dat deze Lebowski niet de rijke miljonair is die ze moeten hebben, maar een overjarige hippie met een hangbuik. 

Jeff Lebowski is geschokt en gaat verhaal halen bij zijn steenrijke naamgenoot: hij wil een nieuw tapijt! In The Big Lebowski zien we dat big Lebowski echter veel meer in petto heeft voor The Dude, want als hij erin slaagt om de ontvoering van zijn dochter tot een goed einde te brengen, zal hij hem rijkelijk belonen.

Al snel blijkt dat de nietsnut van een bowlingfan niet de aangewezen persoon is voor de klus.

Lebowski fest

The Big Lebowski heeft zo'n enorme cultstatus verworven dat er jaarlijks een heus Lebowski Fest wordt georganiseerd. Hier komen fans, vaak verkleed als filmpersonages, om de film te kijken, te dansen en – uiteraard – te bowlen.