Jenna Coleman: 'Koningin Victoria had vele talenten'

Televizier logo

Geplaatst op 8 Oktober om 11:00

Serie nieuws

Fans mogen Jenna Coleman altijd aanspreken, ook zonder audiëntie. Drie vragen aan de hoofdrolspeelster uit kostuumdrama Victoria, die voor het eerst tot de verbeelding sprak als assistente van tijdreiziger Doctor Who.

Kun je nog normaal over straat of word je overal aangesproken als ‘Hare Majesteit’?
“Dat valt mee. Maar ik krijg enorm veel reacties. Zo werd ik op vakantie in Italië aangesproken door Nederlanders, terwijl ik stond te tanken. In de paskamer van een groot Londens warenhuis vroeg een meisje of ze met me op de foto mocht. En laat ik het zo zeggen: ik zag er bepaald niet ‘koninklijk’ uit met al mijn boodschappen. Maar ik vind het ontzettend leuk dat mensen zo enthousiast zijn.”

Victoria Station, het Victoria and Albert Museum, straatnamen… In Londen kun je niet om koningin Victoria heen.
“Ze is overal! Zelfs voor ons hotel in het Noord-Engelse Harrogate, waar we tijdens de opnamen logeren, staat een standbeeld van haar. Elke ochtend maak ik een buiging: ‘Hello, Your Majesty’. Koningin Victoria was lange tijd onze langst regerende monarch. Inmiddels is ze ingehaald door Elizabeth II, maar Victoria is nog altijd overal, ingebed in de Britse samenleving. Onze serie toont hopelijk wat het echt betekent om koningin te zijn, de positieve en minder positieve kanten. De koningin als mens en vrouw, met al haar tekortkomingen en onzekerheden. En ze is nog steeds relevant.”

Heb je nog wat geleerd tijdens het maken van de serie?
“Waar ik nooit zo bij stil had gestaan, is dat Victoria koningin was in een tijd dat mannen de baas waren. Een vrouw stond aan het hoofd van het land, terwijl haar vrouwelijke onderdanen niet eens mochten stemmen. Wat mezelf aangaat: ik heb leren spinnen. Koningin Victoria gebruikte zo’n ouderwets spinnewiel en dat wilde ik ook kunnen. Victoria had vele talenten, net zoals de meeste Victorianen lijkt het wel. Daar kunnen wij nog een puntje aan zuigen.”

Victoria | NPO 2 | ma t/m vrij 20.15 uur