Bob Sikkes en Alex van Keulen over Kopen Zonder Kijken

Televizier logo

Geplaatst op 26 Oktober om 11:00

Amusement

Hit op RTL 4

De grote sterren van Kopen zonder kijken zijn makelaar Alex van Keulen en bouwkundige Bob Sikkes. De deelnemers voor wie zij een woning zoeken, kopen en verbouwen vertrouwen hen blind

Het concept van het succesvolle Kopen zonder kijken kan best bevreemdend overkomen. In dit RTL-programma kopen stellen een huis zonder dat ze het zelf hebben gezien. Alle keuzes rond het zoeken, kopen en verbouwen van hun woning laten zij over aan makelaar Alex van Keulen en bouwkundige Bob Sikkes.

Aanmeldingen stromen binnen

Toen Van Keulen werd gevraagd voor het eerste seizoen, verklaarde hij de makers voor gek: “Hoe gaan jullie genoeg kandidaten vinden voor een heel seizoen? Wie geeft er nou alles uit handen en laat een ander bepalen waar je gaat wonen en waar jouw kinderen gaan opgroeien?!” Maar er bleek genoeg animo en de aanmeldingen bleven binnenstromen; het programma is inmiddels toe aan het derde seizoen. Sikkes: “Dat komt doordat de druk op de huizenmarkt overal in Nederland zo groot is. Mensen hebben moeite om een huis te vinden en om knopen door te hakken.”

Styliste Roos

Inmiddels begrijpt ook Van Keulen heel goed waarom mensen meedoen. “Het is vaak een noodkreet. De markt is grillig, er wordt volop overboden en mensen met een beperkt budget komen er niet zomaar tussen. Voor sommigen is dit programma de ideale oplossing om toch aan een huis te komen. Ze krijgen niet alleen de hulp van Bob, mijzelf en onze fantastische styliste Roos, achter de schermen werken er wel honderd mensen aan een seizoen Kopen zonder kijken.”

Jaren '30-woning

De wensen van kandidaten zijn niet altijd even realistisch. Ze lijken allemaal een jaren 30-woning te willen op een droomlocatie voor een prikkie. Het levert nogal eens teleurgestelde gezichten op, wanneer ze voor het eerst mogen binnenkijken in hun net aangekochte woning. Voor Van Keulen is dat het spannendste moment van het programma. “Het huis is net gekocht en er is nog niets verbouwd. Bob en ik kunnen er wel doorheen kijken, wij zien de potentie van een huis, de kandidaten niet. Soms zijn er beteuterde blikken: moeten we hier gaan wonen!?”

Het komt wel goed

Als de camera’s uit zijn, stellen Van Keulen en Sikkes de kandidaten altijd even gerust: ‘Joh, komt wel goed, laat ons ons werk maar doen.’ Van Keulen: “Iedereen zoekt natuurlijk naar mooie zwanen, huizen die instapklaar zijn. Maar daar duikt iedereen op, dus schieten de prijzen als een waanzinnige omhoog. Juist bij de lelijke eendjes liggen de kansen, daar kun je echt iets moois van maken.”

Dit programma is een hobby 

En dat is waar de expertise van bouwkundige Sikkes om de hoek komt kijken. Van Keulen: “Bob is een vakman. Wanneer wij samen een potentiële woning inlopen, ziet hij razendsnel wat de mogelijkheden zijn. Hij komt met de meest fantastische creatieve ideeën. Dat vind ik heel knap.” Sikkes: “Met mijn bedrijf – want dit programma zie ik meer als een hobby – heb ik tussen de vier- en de vierhonderdvijftig huizen in Amsterdam verbouwd, dus ik heb automatisch wel ideeën als ik ergens binnenkom. Globaal kan ik dan inschatten hoeveel het gaat kosten. Ik weet meteen wat er wel en niet mogelijk is met het budget van de deelnemers.”

Bob wil meer budget

Af en toe is er tussentijds overleg met de kandidaten, om te kijken of er misschien toch nog wat rek in het budget zit, bijvoorbeeld. Voor de rest is er in Kopen zonder kijken geen enkel samenspel met de deelnemers, ook niet achter de schermen. Sikkes: “Ik zeg aan het begin van de rit weleens tegen ze: Als je nog specifieke wensen hebt, moet je dat nu zeggen, want de volgende keer dat je me ziet hebben we een huis voor je gekocht en verbouwd en zit je eraan vast.”

Knetterhard werken 

Na de koop en een intensieve verbouwperiode waar soms wel drie tot vier maanden tijd en moeite in zitten, is het moment suprême daar. Van Keulen: “Bij de oplevering gaat het stel de woning in. Bob, Roos en ik mogen dan niet mee. We staan buiten te wachten en luisteren soms door de brievenbus om hun reacties te horen.” Sikkes: “Of we gaan stiekem in de hal staan als Martijn Krabbé met de deelnemers naar boven loopt. Natuurlijk zijn we superbenieuwd wat ze vinden. Er zit ook zoveel liefde, ziel en zaligheid in. Er is vaak zo knetterhard gewerkt om het te maken zoals het is en om het op tijd af te krijgen.”

Geen geschikt huis

In de voorgaande twee seizoenen is het twee keer gebeurd dat de ploeg geen geschikt huis voor de kandidaten kon vinden, maar verder heeft het programma altijd een happy end. Van Keulen: “Als er bij de kandidaten tranen van geluk in de ogen staan en je ziet: hier gaan ze heel gelukkig worden, vinden wij dat prachtig. Daar doen we het voor.”

Kopen zonder kijken | maandag | RTL 4 | 20.30 uur