Komende week in GTST: Tenenkrommende troubadours en de revalidatie retraite

Televizier logo

Geplaatst op 29 Oktober om 20:29

Soap

Spoilers!

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Janine die hoopte dat Richard niet door zou hebben dat ze hem een vervalsing van L’Absence wil aansmeren.

Richard gaat door

Even lijkt het hele plan te mislukken als Richard het doek vergelijkt met een foto op zijn telefoon en meent dat de kleuren wat afwijken, maar Janine bluft zich er doorheen: kleuren wijken altijd af door lichtval, dat zou een echte kunstkenner wel weten. De trotse Van Nooten laat zich niet kennen en gaat akkoord.

Terwijl Richard feestelijk voorbereidingen treft om naar Abu Dhabi te vliegen, kan Janine eindelijk opgelucht ademhalen. Ze deelt haar blijdschap met Amelie die niet zit te wachten op geld, maar Janine weet een veel betere beloning: ze regelt dat Amelie per direct aan de slag mag als veilingmeester bij het bedrijf van Ludo.

Janine meent van Richard af te zijn, maar daags na het gedoe met L’Absence staat hij weer voor de deur. Met bloemen en een glimlach charmeert hij zich langs Lydia om Janine ee aanbod te doen. Nu Ludo toch niet meer terugkomt, wil hij tegen een redelijke prijs best zijn kunstcollectie en het veilinghuis overkopen. Janine ontploft en stuurt hem weg terwijl ze op wraak zint. Net als Richard de vervalsing heeft afgeleverd aan zijn opdrachtgever, maakt Janine wereldkundig dat het origineel nog in haar bezit is.

Henk hartje Laura

Steef en Merel weten het zeker: er speelt iets tussen Henk en Laura en het is aan hen het stel samen te brengen. Met een smoes lokken ze de twee tortelduifjes apart naar het park waar een picknick op hen wacht. Steef heeft Henk ingefluisterd dat Laura hem wel ziet zitten, maar Merel heeft Laura niks verteld over een romantische ondertoon. Als Henk haar dan ook probeert te zoenen, gaat het faliekant mis.

Laura doet net of ze de versierpoging van Henk niet heeft gemerkt en zet de picknick ‘gezellig’ voort, maar de sfeer is definitief bedorven. Henk baalt naderhand als een stekker en Laura weet niet goed wat ze met Henk aan moet. Ze krijgt advies uit onverwachte hoek als ze in de buurtsuper kennismaakt met Lydia. Ze heeft een simpel advies voor haar nieuwe vriendin: het leven is te kort om onduidelijk te zijn. Laura neemt zich voor Henk te vertellen hoe het zit: ze vindt ‘m heel lief en aardig, maar that’s it.

To Billy or not to Billy

Shanti is heel stellig: ze wil dat haar moeder bij de bruiloft is en Rik vindt dat echt geen goed idee na alles wat De Palma heeft uitgehaald in Meerdijk. Maar daar zijn hun vrienden het niet mee eens: een dochter wil gewoon dat haar moeder d’r ziet trouwen. Rik gaat overstag met Billy’s aanwezigheid maar blijft er een vervelend gevoel bij houden.

Maar Shanti maakt het haar omgeving ook niet makkelijk. Ze wil dat Saskia haar ceremoniemeester is, maar is daarnaast bijzonder veeleisend en onduidelijk. Zo wil ze overal bij betrokken worden en tegelijkertijd nergens van weten, het moet immers wel een verrassing zijn. Laura biedt aan Saskia te helpen.

Daans depressieve drankdagen

Nu het algemeen bekend is dat Nina hem heeft gedumpt, loopt Daan met z’n ziel onder de arm door Meerdijk. Hij blaft iedereen af die een poging doet hem op te vrolijken, vermijd werk en zet ’t overdag zelfs op een zuipen. Als Julian hem benadert te helpen met het vrijgezellenfeest van Rik, is dat het laatste waar Daan op zit te wachten.

Julian staat er hoe dan ook op dat Daan komt brainstormen, maar helaas heeft Daan het die middag al op een zuipen gezet. Julian treft hem lam en onredelijk aan in het Paleis en kan ‘m niet anders dan een lul vinden. Nadat Julian is vertrokken, zuipt Daan door tot hij op de bank in slaap valt. Hij wordt pas wakker als Louise onbedaarlijk huilt. In stomdronken toestand rolt hij van de bank en slaat hij zichzelf wederom knock-out.

Tiffy en Lucas treffen Daan bewusteloos op de grond aan terwijl Louise de boel bij elkaar brult. Het stel maakt zich zorgen om hun vriend, maar Daan wil niets weten van dat halfzachte geneuzel. Later biedt hij zijn excuses aan Tiffy aan en belooft beterschap: geen alcohol meer. Ze is echter nog niet weg of hij heeft het volgende biertje al besteld.

Ilyas is er weer

Ilyas heeft het moeilijk nu hij in Melbourne zit en Jojo niet kan troosten. Tijdens hun dagelijkse videobelmomenten ziet hij haar tranen en kan hij niets anders doen dan bemoedigende woorden spreken.

Daarom gaat aan het eind van de week de bel: Ilyas heeft een enkele reis geboekt omdat hij bij Jojo wil zijn. Zij is door het dolle heen en ook hij geniet van hun weerzien. Het wordt een ander verhaal als Ilyas zijn vader onder ogen moet komen. Sami heeft geen goed woord over voor het besluit van zijn zoon en een breuk lijkt onvermijdelijk.

Aanmodderen met Marwan

Demi is al de hele week wat kribbig, heeft buikpijn en moet volgens Steef kennelijk ongesteld worden. De waarheid is dat ze Marwan mist. Ze gaat toch nog eens langs in de buurtsuper in de hoop dat ze kunnen praten. Om gedoe te voorkomen, neemt hij haar mee naar een bankje in het park waar ze de waarheid uit hem krijgt: ja, hij mist haar ook. Maar gezien hun leeftijdsverschil kán het gewoon niet. Demi druipt teleurgesteld af en besluit een oude tactiek opnieuw te proberen. Ze maakt wederom een nepprofiel aan op Smoellaria, maar Marwan heeft ditmaal direct door dat ‘Mandy’ van 23 toch echt Demi van 15 is. Hij blokkeert haar zonder pardon.

Bings amputatie afscheid

Bing en Nina zijn weer samen, maar zijn naderende amputatie zorgt voor spanningen tussen het stel. De operatie is een succes, maar Nina is bang dat ze zal schrikken als ze Bing voor het eerst ziet. Bing is op zijn beurt murw geslagen en intens verdrietig. Als hij bijkomt, slaat hij direct de dekens weg om zijn nieuwe werkelijkheid te zien.

Nina doet haar best de sfeer goed te houden, maar Bing kan zijn tranen niet bedwingen. Hij wil dat ze hem met rust laat. Ook tegenover Jojo wil hij zich groot houden omdat het de enige manier is waarop hij dit drama voor zichzelf kan verwerken. Om geen gezichtsverlies te lijden richting de kinderen, besluit Bing naar een gespecialiseerde revalidatiekliniek Limburg te gaan en pas terug te komen als hij zelfstandig kan lopen.

Bij het afscheid krijgen Nola en Manu het nieuwe been van hun vader voor het eerst te zien. Manu schrikt zich wild en zet het op een lopen, maar gelukkig weet Janine hem te troosten. Ook Bing heeft het vreselijk moeilijk, hij gaat iedereen enorm missen. Gelukkig zwaaien z’n vrienden hem uit met een ludieke verrassingsact dat al een beetje dubbelt als Riks vrijgezellenfeest. Bing kan er om lachen en de boodschap is duidelijk: we’ll meet again.

Judiths nieuwe slachtoffer

Judith voelt zich deze week bedreigd als Amir opmerkt dat het ethisch niet te rijmen valt dat Anton en Linda een patiënt bij hen thuis laten logeren. Linda vindt dat onzin, maar Anton snapt precies wat hij bedoelt en wil dat ze zo snel mogelijk vertrekt. Alle reden voor Judith om Amir weg te werken.

Ze vraagt subtiel rond naar zijn roots en komt dankzij Vindie achter het bestaan van Famira, de stichting die hij ooit oprichtte voor het verenigen van vluchtelingen en hun families. Het lijkt haar een ideale ingang. Ze staat een dag of wat later ineens op straat voor zijn neus met een collectebus van Stichting Vluchteling en plant zo een zaadje van verlangen en twijfel in Amirs hoofd.

Amir zou graag meer willen doen voor andere vluchtelingen, liefst in de kampen in Griekenland. Maar kan hij Amelie, Max-Ravi en de praktijk zomaar achterlaten? Amelie geeft hem toestemming te gaan, maar Amir weet niet dat Judith ook al bij haar is langs geweest om haar subtiel te bewerken.

Door Amelies steun gaat Amir over stag: hij wil 2 maanden naar Griekenland en heeft alles al geregeld voordat hij eraaan toe komt Anton in te lichten. Die is niet blij en weigert hem pertinent onbetaald verlof te verlenen. Amir is minstens even stellig: hij gaat, hoe dan ook.

Nina’s geldproblemen

Nu Bing blijvend gehandicapt is, wil Nina hun woning boven Boks laten aanpassen. Julian maakt een voorzichtige offerte: om alles een beetje netjes te maken, is minstens 20.000 euro nodig. Nina’s vermogen is echter nog steeds bevroren en ondergebracht bij Sanders Inc. Van de toelage die zaakwaarnemer Thomas heeft geregeld kan ze niks doen. Ze smeekt hem om coulant te zijn en geld vrij te maken, maar Thomas wil echt niet meewerken.

Wanhopig besluit ze langs te gaan bij haar moeder: niet om Janine aan te sporen Thomas op z’n donder te geven, maar om haar te overtuigen Ludo dood te laten verklaren. Alleen zo komt er juridisch gezien ruimte om hun levens weer op orde te krijgen.

En verder: Uitgerekend Merel gaat op vogeljacht, volgens hun kroost zijn vroege veertigers Julian en Saskia boomers en Bing vertrekt met de beterschapsboot.