Komende week in GTST: Boreale booreilandbrullen en de ooievaarsonthulling

Televizier logo

Geplaatst op 31 December om 20:10

Soap

Spoilers!

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Janine die stiekem een intieme ontmoeting vastlegde tussen vermeende aartsrivalen Richard van Nooten en Billy de Palma.

Nina zet door

Janine gaat uiteraard direct met de beelden naar Nina, in de volle overtuiging dat dit al het bewijs is dat haar dochter nodig heeft om de samenwerking met De Palma af te kappen. Maar Nina is nog steeds bereid Billy het voordeel van de twijfel te gunnen.

Billy zet ondertussen haar eigen plannetje door als ze op de stoep staat bij Amelie. Ze heeft negen schilderijen uit haar privécollectie geselecteerd die ze wil laten veilen, wat het veilinghuis naast publiciteit ook tonnen op zou leveren. Amelie is direct enthousiast.

Even dreigt de samenwerking te klappen als Nina de beelden laat zien aan Billy die er handig omheen weet te dansen. Ze geeft toe dat ze inderdaad een korte romance had met Richard, maar dat hij haar heeft belazerd. Daarom wil ze hem ook terugpakken. Tot verbijstering van Janine komt Billy later die avond langs bij Nina om het veilingcontract te tekenen. Janine kan niet geloven dat haar dochter toch in zee gaat met de louche De Palma.

Bings stille lijden

Bing is weer begonnen met zijn werkzaamheden in Boks, maar hij heeft een humeur om op te schieten. Hij heeft geen oog voor de suggesties van zijn personeel en als ze er iets over durven zeggen, stuurt hij ze allemaal naar huis.

Bing probeert in z’n eentje de tent draaiende te houden, maar dat gaat natuurlijk niet. Tot hij zo gefrustreerd raakt dat hij zelfs de klanten wegstuurt. Uiteindelijk weet alleen Jojo tot hem door te dringen. Hij geeft toe dat hij zich groothoudt, maar eigenlijk heeft hij vreselijke pijn aan zijn been… Het been dat er niet meer is. Jojo heeft begrip voor de fantoompijnen van haar broer, maar is ook streng: dat moet hij niet op anderen afreageren. Bing belooft excuses te maken.

Later in de week ziet Bing ook in dat hij niet voor zijn situatie kan weglopen. Manu vraagt hem waarom hij niet meer met zijn prothese loopt en dwingt Bing te oefenen. Dat gaat gruwelijk mis: hij valt en kan niet meer zelf overeind komen.

Toevallig belt Janine net op dat moment en zij kan hem helpen. Bing is eerlijk tegen haar over de pijn die hij voelt en Janine kan hem alleen adviseren Nina hier gewoon alles over te vertellen. Bing zet zijn trots opzij en speelt open kaart.

Demi geeft toe

Julian en Saskia menen nog altijd dat Demi een eetprobleem heeft en regelden een voedingsconsulente om met haar te praten. Daar heeft Demi lak aan en ze blijft weg bij de afspraak, tot frustratie van haar ouders, ook al neemt Henk het voor zijn kleindochter op: ze heeft echt geen eetprobleem.

Daarom gooien ze het over een andere boeg. Laura is ervaringsdeskundige op het gebied van eetproblematiek, haar schoondochter Roos kampte er ook mee. Laura gaat met Demi praten om te polsen of er iets speelt rond voeding.

Ook Laura meent dat er qua eten niks schort aan Demi. Ze vermoedt dat Demi gebukt gaat onder alle ellende die het gezin heeft meegemaakt sinds ze in Meerdijk wonen. Julian en Saskia besluiten daarom een gezinstherapeut in te schakelen, waarna het hoge woord bij Demi er eindelijk uitkomt: ze is zwanger.

Julian en Saskia zijn in shock en kunnen het eerst niet geloven. Als ze beseffen dat het geen smoes is, wordt Julian boos. Hij wil weten wie de vader is en als Demi weigert iets te zeggen, slaat hij wild om zich heen. Saskia stuurt haar man naar de kroeg terwijl ze haar kind probeert te troosten. Ze verzekert Demi dat ze er altijd voor haar zullen zijn, hoe zeer haar eigen hart ook breekt.

Eenmaal in de kroeg komt Julian zijn buurman Rik tegen die onbedoeld een doodeng idee in zijn hoofd plant door over kwetsbare meisjes en groepsverkrachtingen te beginnen. Ineens weet Julian het zeker: Demi is aangerand door Bas en de andere pestkoppen uit wraak voor die antipestfilm. Als Julian dit met Saskia deelt, kunnen ze eindelijk beiden huilen om de situatie. Julian zweert Bas en de anderen kapot te maken terwijl Saskia besluit dat Demi het kindje weg moet laten halen.  

Anton boven jan

Anton is aardig hersteld van het rattengif dat Judith hem toediende, maar Linda voelt zich vreselijk schuldig om de situatie. Ze probeert haar excuses te maken, maar Anton kan het even niet opbrengen om medelijden te hebben met haar.

Het leidt tot een drastisch besluit bij Linda: ze heeft de situatie met Judith zó verkeerd ingeschat dat ze zichzelf ongeschikt acht voor de zorg. Ze kondigt aan te stoppen met haar opleiding en werk in de praktijk, ongeacht wat Anton zegt.

Tiffy’s tirade

Tiffy heeft nog een appeltje te schillen met Daan: hij weigerde vorige week met haar mee te gaan om Anton te zoeken en dat had zomaar fataal af kunnen lopen. Tiffy vindt haar huisgenoot egoïstisch en noemt hem een slechte vader.

Later trek ze die woorden in: ze had zich door emotie laten leiden en vindt Daan helemaal geen slechte vader, vooral als ‘ie niet drinkt. Daan vindt het allemaal prima… Maar dat komt vooral omdat hij weer stiekem stevig drinkt.

Hachelijk hechtgedrag

Rik maakt zich zorgen om Shanti die zich wel érg hecht aan Louise. Ze maakt iets te persoonlijke selfies met het meisje en corrigeert zelfs mensen niet als ze denken dat zij de moeder van de kleine is. Shanti geeft toe dat ze het naderende afscheid moeilijk vindt, maar zweert dat ze de boel in de hand heeft.

Maar later in de week biecht ze op aan Billy hoe zeer ze verlangt naar kinderen, dat ze jaloers is op vrouwen die wel zomaar zwanger worden en dat ze het liefst Louise zelf zou willen houden, hoe erg ze dat ook voor Daan vindt.

Het brengt Billy op een idee als ze later die dag Daan tegenkomt in het park met een fles drank. Ze gaat met het nieuws naar Shanti en heeft een voorstel: als ze klikken naar de kinderbescherming dat Daan stevig drinkt, is de kans groot dat Louise bij hen mag blijven.

Rik heeft ondertussen ook door dat zijn broer een terugval heeft als hij zijn adem ruikt tijdens een ommetje met Louise. Daan is er eerlijk over en smeekt om nog een kans. Rik geeft toe en belooft te zwijgen tegen Shanti, zonder te weten dat ze allang op de hoogte is.

Als Daan zijn dochtertje diezelfde dag dan ook komt halen, barst de bom. Shanti confronteert Daan met zijn terugval en stelt eisen aan hem, wat bij Daan weer verkeerd valt. Louise is en blijft zijn dochter, dus neemt hij haar direct mee. Shanti kookt van woede en onmacht, zeker als Daan later appt dat hij gewoon weer zelf voor Louise gaat verzorgen. Shanti krijgt haar niet terug. Billy heeft een simpele oplossing voor haar dochter: bel de kinderbescherming.

Amelies slippertje

De romance tussen Amelie en Marwan bloeit op: de twee flirten openlijk met elkaar in De Koning, wat Laura ertoe leidt heel subtiel te vragen hoe het toch met Amir is. Enigszins beschaamd laat Amelie weten dat haar vriendje erg druk is.

De volgende ochtend krijgt Amelie het helemaal zwaar als ze een belletje krijgt van Amir. Ze probeert mooi weer te spelen, maar dat valt niet mee terwijl een nietsvermoedende Marwan in z’n ondergoed door het huis loopt.

De zaak wordt nog pijnlijker als Jojo en Ilyas kort daarop binnenkomen. Marwan heeft z’n kleren alweer aan en verklaart op verzoek van Amelie zijn aanwezigheid met een smoesje. Later op de dag komt Amelie langs in de buurtsuper om hun vrijpartij te bespreken. Wat haar betreft was het een dronken vergissing, maar Marwan wil juist meer. Marwan bespreekt het incident met Ilyas die hem de les leest: hij heeft een relatie kapotgemaakt! Amelie biecht het slippertje op aan Jojo die er minder zwaar aan tilt: een lange afstandsrelatie hebben is toch ook zwaar?

Lydia draait bij

Henk zette Lydia vorige week aan de kant toen ze hem niet steunde in zijn eis de Lord Kingsley terug te krijgen van Janine. Henk heeft alweer spijt van zijn gebries en stuurt Lydia een prachtige bos bloemen en een lief kaartje die ze beiden direct in het grofvuil stopt.

Janine schrikt ervan: het is toch een prachtige bos? Lydia wil haar baas niet belasten met d’r sores, maar Janine kan het toch niet nalaten zich ermee te bemoeien als Henk onverwacht op de stoep staat. Ze zorgt dat de twee het uitpraten en trakteert hen op een late lunch in De Rozenboom.

Daar haalt Henk het in zijn hoofd toch weer over het schilderij te beginnen, maar Lydia bijt hard van zich af. Daarmee is de kous af: het is tijd te genieten van elkaar.

Ludo en de vissende vogel

Ludo is de wanhoop nabij nu het eten op het booreiland definitief op is en hij te zwak is om op tijd bovendeks te komen om de aandacht van een passerend vliegtuig te trekken. Tot zijn aangename verrassing keert Uccello de raaf terug met een cadeautje: een vers visje. Ludo verorbert het als een koningsmaal.

Het feit dat Uccello tammer blijkt dan verwacht, brengt hem op een lumineus idee. Hij schrijft een briefje met zijn coördinaten en een hulpkreet en stopt dat in de plastic huls van een balpen dat hij om het pootje van de vogel bindt. De vogel vliegt uit, Ludo hoopt op een wonder.

Vervelende veiling

Amelie en Nina zijn in hun nopjes als de veiling van Billy de Palma’s kunstcollectie onverwacht veel bekijks trekt. Zelfs Richard van Nooten komt opdagen, maar grijpt steeds naast een van de werken. Aan het eind van de veiling zijn er tonnen verdiend en lijken Nina’s financiële problemen voorbij.

Nina vraagt zich alleen af waarom er die avond nog niets op de rekening van het veilinghuis staat. Dit onbehaaglijke gevoel slaat om in paniek als Billy langskomt om te vragen waar haar geld blijft. Als er niet betaald wordt, draait het veilinghuis op voor de schade en dat zou een definitieve strop betekenen.En verder: Demi houdt niet van gesmolten kaas, Steef heeft de baard in de keel en Daan doet en passant auditie voor Tiny house battle.