Komende week in GTST: Potsierlijk pubergedoe en intrinsieke intrekintriges

Televizier logo

Geplaatst op 17 Januari om 20:31

Soap

Spoilers!

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Janine die ontdekte dat ze alleen maar werk heeft omdat Ludo stiekem haar opdrachtgever betaalde.

Lekker gek met Janine

Het spreekt voor zich dat Janine laaiend is. Ze gooit Ludo de deur uit en zegt direct de job op die ze aan hem te danken had. Ze kan niet begrijpen dat hij net als vroeger weer meent alles voor haar te moeten bepalen. Terwijl Ludo op verhaal komt bij Nina, krijgt Lucas van zijn moeder te horen wat er speelt. Broer en zus proberen het stel weer bij elkaar te brengen, maar Janine is er helemaal klaar mee. Ludo besluit afstand te houden, maar vraagt Nina wel om goed voor Janine te zorgen.

Nina neemt die rol echter iets te serieus. Ze probeert Janine te bemoederen als ze de avond voor haar volgende chemokuur gezellig aan de wijn wil. Op betutteling zit Janine al helemaal niet te wachten en ook Nina mag vertrekken. Daardoor komt het aan op Lucas, die met zachte dwang door Ludo en Nina naar het ziekenhuis wordt gestuurd om zijn moeder bij te staan tijdens haar behandeling. Met hangende pootjes en taart verschijnt hij op de afdeling.

Het lukt Lucas wonderwel om te begrijpen waar Janine mee worstelt. Natuurlijk is ze blij en dankbaar dat mensen haar zo steunen, maar ze wil geheel vrij zijn om op haar manier met de ziekte om te gaan. Dus als ze lekker gek uit de band wil springen, moet dat gewoon kunnen. Lucas weet genoeg en licht Ludo en Nina in. Kort daarop komen ze lekker gek zingend en dansend de afdeling op. Janine geniet: dit is precies wat ze nodig heeft.

Tiffy’s verhuizing

Lucas is echter een stuk minder invoelend als het op Tiffy aankomt. Deze week valt ze van de trap en dat zet haar aan het denken: het is een voorteken dat ze iets moet veranderen. Met wat onbedoeld advies van Daan komt ze tot de conclusie dat die verandering een vertrek is uit de zolderkamer die ze met Lucas deelt. Ze wil met Wolf in de oude kamer van Kimberly op de begane grond van het Paleis.

Lucas moet er echter niet aan denken om zijn zoon niet dicht in de buurt te hebben. Hij besluit ook met Tiffy mee te willen verhuizen. En dat ze dan samen een ledikant moeten delen vindt hij geen probleem. Tiffy echter wel, merkt Puck op als langs komt. Ze neemt het op voor Tiffy die dankzij haar vriendin eindelijk durft uit te spreken dat ze het hele idee geen goed plan vindt. Lucas reageert gekwetst en defensief, maar onthuld uiteindelijk wat hem zo dwars zit: hij is als de dood dat hun ‘gezinnetje’ uit elkaar valt en vreest dat Tiffy’s interne verhuizing een eerste stap is. Uiteraard stelt ze de vader van haar kind gerust: wat er ook gebeurt, ze blijven bij elkaar.

Bing in Brugge

Dicht bij je kinderen zijn is iets waar Nina ook van droomt. Bing is nog altijd spoorloos verdwenen met hun drie kinderen en het wordt steeds lastiger om voor de rest van Meerdijk verborgen te houden dat ze weg zijn. Gelukkig is Daan aan ’t zoeken: hij heeft contacten met de Europese verkeerspolitie en laat discreet naar hem speuren. Aan het eind van de week krijgt hij door dat Bing in Brugge zit.

Puck in de verdediging

Nina heeft ook haar handen vol aan Puck. Vorige week verrichte ze een goede daad door bij te springen toen Nina een afspraak met modemagnaat Lucy Nata vergeten was. Ze kreeg een week om een nieuw ontwerp aan te leveren en werkt zich uit de naad om de deadline te halen. Helaas heeft ze Nina niets verteld, dus als ze Puck ongevraagd in haar atelier aantreft barst de bom. Nina is woest en denkt direct dat Puck weer alles bij elkaar liegt om haar klanten in te pikken. Ze kalmeert pas als Jojo het verhaal van Puck bevestigt.

Hun vriendschapsband heeft door de recente gebeurtenissen een fikse knauw gekregen, toch besluiten ze er het beste van te maken. Zeker als Lucy per mail laat weten enthousiast te zijn over Pucks creatie. Impulsief als altijd neemt Nina haar vriendin onmiddellijk weer aan.

Helse housewarming

Dankzij Julian en Saskia vond Rik vorige week nieuwe woonruimte bij hen in de flat. Rik gaat vol overgave aan het klussen, maar Shanti is minder enthousiast. Ze wil eigenlijk nog helemaal niet samenwonen, maar Rik doet net alsof hij voor hun een paleisje aan het inrichten is. Laura adviseert haar eerlijk te zijn, maar Shanti merkt dat het moeilijk is tot Rik door te dringen.Haar gevoelens van onzekerheid en afkeer blijven door etteren, zeker als Rik ongevraagd besluit samen met Julian en Saskia een dubbele housewarming te organiseren.

Shanti maakt het woedend uit, tot verbijstering van Rik die verklaart dat hij helemaal niet wilde dat ze direct bij hem introk. Shanti gelooft er niks van en beent boos weg. Saskia gaat achter haar aan om de boel te sussen, maar dat maakt ’t er niet beter op. Stampvoetend keert Shanti terug naar het feestje om in het bijzijn van iedereen Rik onder de neus te wrijven dat ze niet samen wil wonen. De rest kijkt geschokt toe en geeft het stel wat privacy. Uiteindelijk komen ze allebei tot de conclusie dat ze hetzelfde willen voldoende vrijheid om te gaan en staan waar ze willen. Ze willen juist de tijd nemen om te genieten van deze prille verliefdheidsfase zonder elkaar direct teveel op de lip te zitten. Als alles uitgepraat is, maken ze er toch nog een gezellige avond van.

Mot om Merel

Maar niet alleen Rik en Shanti hebben woorden, ook bij de Verduyntjes is er gedonder in de glazen. Puberdochter Merel is meer dan een beetje rebels en wil niks weten van de spontane housewarming. Ze wil haar kamer niet laten zien en al helemaal niet aanwezig zijn, dus komt ze die avond niet thuis. Julian en Saskia weten niet waar hun dochter is en als Merel later die avond vrolijk binnen komt zetten zijn de rapen gaar.

Julian is woest, maar Saskia probeert hem te temperen. Hij trekt het ondankbare pubergedrag van Merel echter totaal niet: door en voor haar zijn ze immers naar Meerdijk gekomen. En dat Saskia een andere koers wil varen bevalt hem ook niet: door een desastreuze beslissing van Saskia moesten ze hun vorige woonplaats verlaten. Julian maakt een ommetje om af te koelen en treft onderweg Laura die hem goed advies geeft. Julian en Saskia leggen het bij en hij heft zelfs de twee weken huisarrest van Merel op als Jojo haar uitnodigt mee te gaan skydiven.

Amirs nieuwe koers

Vorige week gaf Sjors haar man nog alle ruimte om te ontdekken wat hij wil, maar deze week bemoeit ze zich er toch weer mee. Ze raadt hem af een baan te accepteren als medisch consulent bij een call center en schrijft hem daarna ongevraagd in voor een universitaire open dag. Allemaal weer tegen het zere been van Amir die in gesprek met Anton onthult wat hem nu écht dwars zit. Hij heeft geen geld voor een nieuwe, jarenlange studie en het is zijn eer te na om te teren op de zak van Sjors. Anton weet de oplossing: huisarts-in-opleiding. Zo kan Amir werken en studeren tegelijkertijd en zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden. Amir is enthousiast en ook Sjors lijkt tevreden met de nieuwe koers. Het inspireert zelfs Anton om te overwegen het ziekenhuis achterwege te laten.

Curieuze kwartetjes

Lana beleeft een veelbewogen week en het is grotendeels haar eigen schuld. Ze gebruikt Valentijn nog altijd als dekmantel om zo bij Bobby te kunnen zijn, maar dat loopt pijnlijk spaak. Bobby hoort deze week de strafeis voor zijn recente inbraken en Lana wil hem bijstaan in de rechtbank. Sjors krijgt dit door en gelooft niets van Lana’s verhaal dat ze alleen er bij wil zijn om te zien dat hij z’n verdiende loon krijgt. Samen met Amir kijkt ze toe hoe haar dochter oog in oog staat met Bobby die tot zijn verrassing te horen kreeg dat hij waarschijnlijk als volwassene wordt berecht. Dat kan hem een fikse celstraf opleveren.

Uitgerekend in het bijzijn van Valentijn besluit Sjors haar dochter te confronteren met haar vermoedens. Uiteraard ontkent Lana dat ze gevoelens voor Bobby heeft en zoent demonstratief met Valentijn om te laten zien dat ze écht verliefd zijn. Maar verder houdt ze heel erg de boot af, tot irritatie van Valentijn die echt zijn best doet dicht bij haar te zijn. Daardoor moet ze noodgedwongen een date met Bobby afzeggen. Maar Lana wil ook niet met Valentijn naar bed, dus verzint ze een mogelijk SOA-risico. Valentijn vindt zelfs dat geen probleem: dan laten ze zich toch gewoon gezellig samen testen?

Ondertussen heeft Bobby kennis gemaakt met Merel Verduyn. ’s Avonds komen ze elkaar tegen als de rebelse tiener loopt te ballen op straat waardoor Bobby door haar toedoen bijna door een passerende auto wordt geschept. Bobby schrikt zich rot als Daan de bestuurder blijkt. Uit angst voor ‘de wouten’ vlucht hij weg naar z’n caravan en hij is niet blij als blijkt dat Merel hem gevolgd is.

Ze wilde weten of hij okay was, maar al snel komen ze in gesprek. Bobby vertelt over zijn meisje en Merel laat vallen dat ze ene Valentijn leuk vond, maar hij had alleen oog voor zijn nieuwe vriendinnetje Lana.

We smeren 'm

Omdat Merel haar mond voorbij praatte, is Bobby op de hoogte van Lana’s gerommel met Valentijn. Bij haar volgende bezoekje aan z’n caravan wil hij er ’t zijne van weten. Ze vertelt hem over haar plan wat hij oprecht en niet onterecht belachelijk noemt. Maar het wordt nog veel gekker: Lana wil niet dat Bobby achter de tralies verdwijnt en stelt voor om samen weg te lopen uit Meerdijk. Ze verven gewoon hun haar en dan kan niemand hen vinden. Terwijl Bobby’s oom bij Sjors en Amir aanbelt om de jongen te zoeken, besluit Bobby in te gaan op Lana’s plan: ze vertrekken uit Meerdijk.

En verder: Meerdijk heeft ineens een Paleis van Justitie, de twee jonge Verduyntjes hebben elk 4 regels tekst en nu de soap soberder moet, eet zelfs Janine in haar villa gewoon bruin brood met kaas.