Schaatsen WK Afstanden: dit is het programma en deze Nederlanders doen mee!

Geplaatst op 12 Februari om 16:00

Sport nieuws

Van donderdag 13 februari tot en met zondag 16 februari vindt in Salt Lake City met de WK Afstanden het belangrijkste schaatstoernooi van het seizoen plaats. Wij hebben de afstanden, starttijden en Nederlandse deelnemers voor je opgezocht!

Donderdag 13 februari

20.30 uur | 3.000 meter vrouwen
De vrouwen mogen het toernooi in de Verenigde Staten aftrappen. Dat doen ze met de 3.000 meter.  Met de deelnames van Esmee Visser, Irene Schouten en Carlijn Achtereekte is er direct kans op eremetaal voor de Nederlandse enclave. 

21.39 uur | 5.000 meter mannen
Ruim een uur later is het de beurt aan de mannen. Met kanonnen Patrick Roest, Sven Kramer en Jorrit Bergsma aan het vertrek is het zeer waarschijnlijk niet de vraag of een Nederlander wereldkampioen wordt, maar wie. Roest is het hele seizoen al ongenaakbaar op deze afstand en zal een gooi naar het wereldrecord doen. Die staat nu nog op naam van Ted-Jan Bloemen.


Foto: Patrick Roest Europees kampioen op de 5.000 meter. Kan hij het ook op het mondiale podium?

23.25 uur | Teamsprint vrouwen
De derde afstand van de eerste dag bij de WK Afstanden is de teamsprint voor vrouwen. Voor Oranje komen Femke Kok, Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Ireen Wüst mogelijk in actie. Eén van hen zal namelijk vanaf het binnenterrein moeten toekijken, gezien het een discipline is die met drie schaatsters verreden wordt. Uiteindelijk komt er maar eentje de finish over en die tijd telt. 

23.42 uur | Teamsprint mannen
De mannen komen iets meer dan een kwartier later voor het laatst in actie op de eerste dag. Dai Dai Ntab, Kjeld Nuis, Kai Verbij en Thomas Krol doen in de teamsprint een gooi naar een medaille. Evenals bij de vrouwen valt er nog eentje af, die dus zijn schoenen mag aanhouden. 

Vrijdag 14 februari

22.00 uur | 10.000 meter mannen
De tweede dag bij de WK Afstanden begint met de langste afstand. Diesel Jorrit Bergsma en rekeningrijder Patrick Roest houden daarbij de Nederlandse eer hoog. Bergsma is regerend kampioen op deze afstand en zal er alles aan doen om die titel te prolongeren. 

23.58 uur | Ploegenachtervolging vrouwen
Ireen Wüst, Antoinette de Jong, Melissa Wijfje en Carlijn Achtereekte bundelen bij deze discipline de krachten. Het grootste gevaar komt uit Azië, waar Japan een heel sterke indruk maakt. Lukt het de Oranjevrouwen om de keizerinnen van de troon te stoten?


Foto: Ireen Wüst, Melissa Wijfje en Antoinette de Jong vieren hun Europese titel op de ploegenachtervolging.

00.30 uur | 500 meter mannen
De sprintkanonnen mogen eindelijk los. Afgelopen weekend bij de World Cup in Calgary ging het allesbehalve gesmeerd voor de Nederlandse mannen, maar voor Dai Dai Ntab, Jan Smeekens en Kai Verbij is zo’n WK natuurlijk de uitgelezen mogelijkheid op revanche! 

1.09 uur | 500 meter vrouwen
Jutta Leerdam, Letitia de Jong en Femke Kok sluiten voor Nederland de tweede dag van het schaatstoernooi af. De nummer één, twee en drie van de Nederlandse kampioenschappen mogen het nu op het internationale podium laten zien.


Foto: Jutta Leerdam geeft handkusjes in Thialf in Heerenveen.

Zaterdag 15 februari

20.30 uur | 5.000 meter vrouwen
Op de langste afstand bij de vrouwen zijn de ogen gericht op Martina Sablikova. Zij werd al tien keer eerder wereldkampioen op deze afstand. Aan Esmee Visser (vorig jaar tweede) en Irene Schouten de taak het de Tsjechische zo moeilijk mogelijk te maken. 

21.35 uur | 1.000 meter mannen
Op de 1.000 meter bij de mannen komt het complete podium van vorig jaar in actie en dat onder een Nederlandse vlag. Kai Verbij kroonde zich in Inzell tot wereldkampioen, gevolgd door Thomas Krol en Kjeld Nuis. Laatstgenoemde zal extra gebrand zijn, aangezien hij zijn aanwijsplek ten koste van Dai Dai Ntab zal willen rechtvaardigen. Wij hebben zin in het vuurwerk op deze afstand! 

22.22 uur | 1.000 meter vrouwen
Jutta Leerdam mag op haar afstand laten zien uit welk hout ze gesneden is tussen de internationale toppers. Zij wordt bij deze afstand geflankeerd door Letitia de Jong en Ireen Wüst. 

23.14 uur | Ploegenachtervolging mannen
Ook op deze afstand is Nederland titelverdediger. Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker waren in 2019 de beste op deze afstand. Met de hulp van Douwe de Vries erbij zijn zij ook dit jaar weer een van de kanshebbers op de gouden medaille.


Foto: Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker op weg naar goud in 2019.

Zondag 16 februari

20.30 uur | 1.500 meter vrouwen
Vorig jaar was Ireen Wüst de beste op deze afstand, gevolgd door Miho Takagi en Brittany Bowe. De Goirlese hoopt weer een prijs aan haar enorme palmares toe te voegen. En wat kunnen Melissa Wijfje en Joy Beune? Is er een verrassing in de maak? 

21.25 uur | 1.500 meter mannen
Thomas Krol mag zijn titel verdedigen in Salt Lake City. De 27-jarige schaatser uit Deventer moet dan wel zien af te rekenen met ploeggenoten Kjeld Nuis en Patrick Roest. Ook de Rus Denis Yushkov is een zeer geduchte concurrent voor de Nederlanders. Wij gaan deze titanenstrijd in ieder geval kijken!


Foto: Thomas Krol in opperste concentratie op de 1.500 meter

22.21 uur | Massastart vrouwen
De voorlaatste afstand van de WK Afstanden is de massastart bij de vrouwen. Daar is eigenlijk maar één echte favoriet te noemen en dat is Irene Schouten. Zij vormt een uitgebalanceerd duo met Melissa Wijfje op deze afstand en de 27-jarige Andijkse won de afgelopen tijd alles wat ze maar kon winnen. Alle ogen zijn op de blondine gericht op de late zondagavond! 

22.43 uur | Massastart mannen
Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga komen voor Nederland in actie op het laatste nummer van deze editie van de WK Afstanden. Stroetinga kroonde zich in januari nog tot Nederlands kampioen. Vorig jaar won overigens de Amerikaan Joey Mantia. Die zal vast wat extra’s kunnen op zijn thuisbaan. 

Waar te zien?

Het schaatsen tijdens deze vier dagen is te volgen via de NOS op NPO3 en zondag op NPO1 in verband met de start van het nieuwe seizoen van Zondag met Lubach

Donderdag 13 februari: Van 20.25 tot 00.15 uur of via de livestream van de NOS.
Vrijdag 14 februari: Van 21.40 tot 02.00 uur of via de livestream van de NOS van 22.00 tot 01.36 uur.
Zaterdag 15 februari: Van 20.25 tot 00.00 uur of via de livestream van de NOS van 20.30 tot 23.30 uur.
Zondag 16 februari: van 20.22 tot 23.00 uur of via de livestream van de NOS van 20.30 tot 22.53 uur.