Tom Dumoulin begint vandaag aan de Giro d'Italia

Televizier logo

Geplaatst op 11 Mei om 9:00

Sport

Renate Verhoofstad over zijn kansen

Vandaag gaat de Giro d’Italia van start. Sportjournalist én Italiëkenner Renate Verhoofstad over de kansen en populariteit van Tom Dumoulin.

Tekst: Bram de Graaf

Vandaag gaat met een 8,2 kilometer lange tijdrit in Bologna de 102e Giro d’Italia van start. Het is voor tijdritspecialist Tom Dumoulin, die de wielerronde in 2017 won, dé kans om meteen toe te slaan. Want de Limburger zet weer alles op alles voor een nieuw eindzege. Het hart van Dumoulin klopt harder voor de Giro dan voor de Tour de France, denkt sportjournalist Renate Verhoofstad. “De Tour gaat om geld en macht”, zegt ze. “In Italië gaat het puur om het wielrennen.”

Il bello

In het parcours van de Giro zit het Italiaanse temperament. “Het is veel drama, met spectaculaire etappes in een prachtig decor. Maar ook de beleving is anders. Het houdt elke Italiaan bezig; zelfs omaatjes weten wie heeft gewonnen.” Niet alleen door zijn zege is Dumoulin enorm populair in Italië. “Ze noemen hem ‘Il Bello’ – de knappe. Hij is slim en heeft lef. En, heel belangrijk: hij toont interesse in hun tradities en cultuur. Italianen zijn trots; als je laat blijken dat je van het land houdt, kun je niet meer stuk bij hen.”

Primoz Roglic

Ze denkt dat Dumoulin een goede kans maakt op de eindoverwinning. “Hij voelt zich lekker en het is een parcours naar zijn hart; er zitten drie tijdritten in. In de Tour zitten weinig tijdritten. Hij weet dat hij meer kans maakt in de Giro.” Als zijn grootste concurrenten ziet ze de Italiaan Vincenzo Nibali, de Sloveen Primoz Roglic en de Britten Simon Yates en Chris Froome, die vorig jaar won. “De Giro begint en eindigt met een tijdrit. Als Tom bergop de schade beperkt houdt, krijgen we tot de laatste dag spektakel.”

Wielrennen: Giro d’Italia | zaterdag | Eurosport 1  | 16.00

Tags

Bekijk ook