Portret van groep hockeytalenten in 3Doc: Hockeymeisjes

Geplaatst op 14 Augustus, 11:17

Een jaar lang volgde Natasja van Wijk de A1-meisjes van de Amsterdamse hockeyclub AH&BC. Talentvolle meiden, die strijden om het landskampioenschap en daarbij onderlinge jaloezie en rivaliteit opzij moeten zetten.
Natasja van Wijks 3Doc: Hockeymeisjes geeft een beeld van niet zomaar een hockeyteam. De regisseur volgde namelijk de zeer talentvolle A1-meisjes van AH&BC, die in hun laatste jeugdjaar spelen om het landskampioenschap. Ze moeten aan hoge verwachtingen voldoen en dat brengt de nodige opofferingen met zich mee. Tegelijkertijd krijgen de spelers te maken met blessures, rivaliteit en jaloezie. Ook de excentrieke wereld van Amsterdam-Zuid blijft niet onopgemerkt in deze herhaling. Over hockey zijn nog maar weinig documentaires gemaakt. Dat vindt Van Wijk best jammer, vertelt ze op de clubwebsite: "Terwijl hockey de laatste decennia zo’n populaire sport is geworden." Klopt: sinds 1998 is het ledenaantal van de bond bijna verdubbeld naar 250.000 leden.

Oud en succesvol

AH&BC staat voor Amsterdamsche Hockey & Bandy Club. De vereniging zag in 1892 het levenslicht in het Amsterdamse American Hotel. Een van de oprichters was Leonard Corneille Dudok de Wit, de pionier van het langeafstandswandelen. Met zijn 127-jarig bestaan is AH&BC de oudste hockeyclub van Nederland en het Europese vasteland. Dat is niet het enige record voor de vereniging, want met vrijwel de meeste landtitels is die ook de succesvolste van het land. De club telt meer dan tweeduizend leden en betrokken ouders. De bekendste spelers die voor de club uitkwamen, zijn Ellen Hoog en Taeke Taekema.