Kalfsvlees voor de export in Zembla

Geplaatst op 10 Oktober, 15:47

Minister Schouten van Landbouw wil dat veehouders ‘waardevol voedsel produceren met zo min mogelijk effecten op natuur, milieu en klimaat’. Zembla onderzoekt de duurzaamheid van de productie van kalfsvlees.

Nederland is de grootste producent van kalfsvlees in Europa. Niet dat we er nou zo dol op zijn, het overgrote deel van het vlees gaat naar Midden- en Zuid-Europa. Zembla onderzoekt de productie. Er worden per jaar 950.000 kalveren gehouden en nog eens 800.000 geïmporteerd. Allemaal voor de export. En de vraag stijgt: ook China is een groeiende afzetmarkt.

Duurzaam?

Minister Carola Schouten van Landbouw wil dat veehouders ‘waardevol voedsel produceren met zo min mogelijk effecten op natuur, milieu en klimaat’. Is de productie van kalfsvlees nu zo duurzaam als Schouten voor ogen heeft? Deskundigen maken zich zorgen om het welzijn van de dieren, die hun moeder nooit zien, en de veiligheid van het transport. De jonge dieren zijn vatbaar voor ziektes, nemen ze die mee?