Romeo & Julia in Brussel

Geplaatst op 21 September, 7:10

Twee leden van verschillende jeugdbendes uit Brussel worden verliefd op elkaar. Kiezen ze voor de liefde of voor loyaliteit aan hun bende?

Mavela (Martha Canga Antonia) woont in een arme buitenwijk van Brussel. Ze is lid van de beruchte jeugdbende Black Bronx.

Black

Wanneer ze weer eens op het politiebureau belandt, ontmoet ze Marwan (Aboubakr Bensaihi), lid van de rivaliserende bende 1080. Ondanks dat hun bendes het niet tolereren, worden Mavela en Marwan verliefd op elkaar.

De Marokkaanse Marwan en Congolese Mavela moeten kiezen: hun bende of de liefde?

Romeo & Julia

Black lijkt een soort moderne versie van Romeo & Julia, waarin het liefdesverhaal van William Shakespeare naar de achterbuurten van Brussel is verplaatst. Toch is het vooral ook een rauwe film over het harde straatleven.

Er wordt niets geromantiseerd, geweld komt expliciet in beeld en het wordt vooral duidelijk dat het voor de bendes een kwestie van overleven is. Daarbij vervagen alle grenzen.

Straattaal

Het sterke aan dit misdaaddrama is dat de hoofdrolspelers van de straat zijn geplukt en in Black debuteren als acteur. De twee spreken de taal van de straat en blijken ook een goede chemie te hebben.

Interessant is de ontwikkeling van Mavela van een wat naïef meisje tot keiharde tiener. De wetten van de straat leer je snel, zo blijkt.

Tags