Jurassic Park

4/5

Dino’s slaan op hol

SBS 9

SBS 9 

13 Juni 2019

 22:15 - 00:50

In Jurassic Park hebben wetenschappers het onmogelijke voor elkaar gekregen. Met een druppel dinosaurusbloed die ze uit een fossiele mug hebben opgezogen, een beetje kikker-DNA en een hoop geduld hebben ze levende dinosauriërs ‘gekweekt’.

In 1993 zaten hele bioscopen vol mensen met open mond. De dinosaurussen in Jurassic Park zien er zo levensecht uit, dat het moeilijk te geloven is dat ze geanimeerd zijn.

Jurassic Park

De excentrieke rijkaard John Hammond (Richard Attenborough) is niet tevreden met het simpelweg kweken van dino’s. Hij wil dat mensen naar de prehistorische reptielen kunnen komen kijken. 

Daarom heeft hij op een tropisch eiland een enorme dinodierentuin laten bouwen: Jurassic Park. Voordat het park opengaat voor het publiek, nodigt hij een stel wetenschappers uit om een kijkje te komen nemen in het park.

Paleontologenkoppel Alan Grant (Sam Neill) en Ellie Sattler (Laura Dern) hadden niet verwacht ooit levende dino’s te zien, dus ze kijken hun ogen uit. Wiskundige Ian Malcolm (Jeff Goldblum) is sceptisch. Volgens hem moet het wel fout gaan met die reuzen.

Stroomstoring

Malcolm krijgt gelijk: de stroom op het eiland valt uit. Daardoor kunnen de dino’s, dus ook de levensgevaarlijke tyrannosaurus rex, vrij over het eiland rondlopen. 

Hoewel Jurassic Park alweer 25 jaar oud is, zijn de special effects nog steeds indrukwekkend. De film brak niet voor niets record na record.

Opslaan

Over deze film

Titel

Jurassic Park

Premiere

1993

Regisseur

Steven Spielberg

Acteurs & Actrices

Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Bob Peck

Scenario

Michael Crichton, David Koepp

Componist

Sandina Bailo-Lape, Sara Bolder, Christopher Boyes, Dean Drabin, Teresa Eckton

Zender

SBS 9

Genre

Film

Land

VS

Kijk via on demand

pathe

Pathé Thuis

Kijk