Ontroering in Haar naam was Sarah

Geplaatst op 9 Augustus, 10:16

In de Franse film Haar naam was Sarah  stuit een journalist op een aangrijpend verhaal uit de Tweede Wereldoorlog.

16 juli 1942 is een zwarte dag in de Franse geschiedenis. Op die dag pakt de Parijse politie, die collaboreert met de nazi's, bij razzia's ruim dertienduizend Joden op en brengt ze over naar een stadion. Vandaaruit zetten de nazi's hen op de trein naar Duitse concentratiekampen.

Haar naam was Sarah

Ruim zestig jaar later is de Amerikaanse onderzoeksjournalist Julia Jarmond (Kristin Scott Thomas) bezig met een artikel over die zestiende juli. Tijdens haar research stuit ze in de archieven op het verhaal van de destijds tienjarige Sarah.

Ook Sarah en haar ouders worden opgepakt en overgebracht naar het Vélodrome d'Hiver. Vlak daarvoor heeft ze haar kleine broertje verstopt in een kast: Sarah denkt dat ze over een paar uur wel weer thuis zullen komen en dat ze haar broertje dan kan bevrijden.

Via Sarahs dossier ontdekt Julia in Haar naam was Sarah een goed verborgen geheim van haar eigen schoonfamilie.

Bestseller

Haar naam was Sarah (Elle s'appelait Sarah in het Frans) is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Tatiana de Rosnay. Bij het verschijnen van de film stond de teller op vier miljoen verkochte exemplaren. Het boek was toen al in 37 talen vertaald.