TVgids.nl
Klik op 'toestaan' om meldingen van TVgids.nl te ontvangen.
Van onze partners
Dat doe je onder andere door ervoor te zorgen dat je woning tochtvrij is. Met een goede tochtstrip op je deur houd je die koude herfstwind buiten en hoef je minder hard te stoken. En het mooie van de tochtstrip is dat deze nagenoeg niets kost en makkelijk zelf te installeren is. Zo heb je met een heel simpel item jouw huis al stukje meer verduurzaamd. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de andere mogelijkheden om tocht te weren. Lees je mee?
Om ervoor te zorgen dat er geen koude buitenlucht je huis binnensluipt ga je allereerst met je buitendeuren aan de slag. Zijn deze goed geïsoleerd? Als jouw voor- of achterdeur niet helemaal tegen het kozijn aanzit wanneer hij dichtzit, ontstaan er kieren en kan buitenlucht naar binnen. Je weet vaak dat een deur te los tegen het kozijn aanzit als hij klappert wanneer de wind er tegen aankomt, of als je bij een dichte deur met je handen langs de randen van het kozijn gaat en je er koude lucht doorheen voelt komen. Door het plaatsen van tochtwering in de vorm van tochtbanden of tochtstrips op het kozijn kun je ervoor zorgen dat je deur strak tegen de randen van het kozijn aanzit.
De tochtband is een strip van (schuim)rubber of een ander flexibel materiaal dat je met behulp van een plaklaag aanbrengt op het uiteinde van de kozijnrand waar de buitendeur tegenaan komt. Als de tochtstrip is aangebracht en je de deur sluit, dan wordt de strip platgedrukt waardoor eventuele kieren worden gedicht en er geen doorstroom van lucht meer mogelijk is. Let erop dat je een tochtstrip aanschaft die dik genoeg is om de ruimte tussen de deur en het kozijn te dichten.
Laat de onderkant tocht door? Dan los je dat heel simpel op door aan de onderkant van de deur tochtborstels of een valdorpel te plaatsen. Tochtborstels kun je zowel aan de onderkant óp de deur als ook ín de onderkant van de deur monteren. Valdorpels zijn alleen te plaatsen ín de onderkant. Het inmonteren van tochtborstels en valdorpels doe je door aan de onderkant van je deur een gat te frezen om daar vervolgens de borstels of dorpel in te plaatsen. Heb je geen of weinig ervaring met het frezen van gaten? Dan is het verstandig om hiervoor een expert in te schakelen.
Bij tocht is het ook handig om je brievenbus goed te controleren. Met name oude en wat goedkopere brievenbussen zorgen er vaak voor dat koude lucht de woning binnenkomt. Zo kan de veer van oude brievenbuskleppen zijn versleten waardoor deze makkelijker openklapt bij een goede zucht wind. Goedkopere briefkleppen klapperen vaak omdat ze gemaakt zijn van materiaal wat te licht is qua gewicht. Door een zwaardere klep of een klep met een goede veer te installeren zal jouw brievenbusklep bij een harde wind geen moeite meer hebben om dicht te blijven. Daarnaast is het ook goed om (nieuwe) borstels aan de binnenkant van je brievenbus te monteren zodat koude lucht wordt tegengehouden.
Als je zoveel mogelijk wilt besparen op energiekosten, dan moet je ervoor zorgen dat ook iedere binnendeur zoveel mogelijk tocht tegenhoudt. Het gaat er namelijk niet alleen om dat je tocht weert. Wanneer je de kachel aanzet in de huiskamer zorgt een tochtstrip er ook voor dat de warme lucht niet kan ontsnappen. Door de warmte in huis vast houden zul je minder hoeven stoken en blijft de kamer zonder al teveel extra te stoken op de gewenste temperatuur. Je kunt je binnendeuren op dezelfde manier voorzien van een tochtstrip of valdorpel als je buitendeur, maar er is voor binnendeuren nog een optie: de tochtstopper.
Tochtstoppers zijn losse rollen van stof die eruit zien als kussens. Ze zijn verkrijgbaar in twee varianten. De enkele tochtstopper bestaat uit één rol die je tegen de drempel van je deur aanschuift als deze dicht zit. De dubbele tochtstopper schuif je onder je binnendeur door en zit aan beide kant van de deur. Hierdoor beweegt hij mee bij het open- en dichtslaan waardoor de stopper altijd op de juiste plek onder de deur blijft zitten. Het voordeel van zowel de enkele als de dubbele tochtstopper is dat je deze niet hoeft vast te plakken of te monteren. Je kunt ze daardoor heel eenvoudig loshalen en door het hele huis gebruiken. Daarbij zijn ze ook nog eens zeer aantrekkelijk geprijsd.
Natuurlijk is het heel erg goed om iedere dag even een raampje open te zetten voor wat frisse lucht in huis. Maar wanneer je dat hebt gedaan, de ramen weer dichtzitten en het tijd is om de kachel aan te zetten, dan wil je natuurlijk niet meer stoken dan nodig is. Dit doe je door zoveel mogelijk tocht te weren. Gelukkig is het tochtvrij maken van je woning vrij simpel en ook niet heel prijzig. Sterker nog, de kosten van een tochtstrip, valdorpel of tochtstopper zijn maar een fractie van het geld wat je ermee bespaart op je energierekening. Het is daarmee een investering die je binnen no-time hebt terugverdiend. En omdat je minder hoeft te stoken ben je ook nog eens duurzaam bezig, wat beter is voor het milieu. Hoe mooi is dat?!
Simone Kleinsma wil nog jaren door met Klassiekers met Kleinsma: 'Zonde om te stoppen'
06:47Vanavond op TV: Krabbé zoekt Matisse, Expeditie Robinson, Tropic Thunder
06:00Advent dag 8 | De leukste series om deze kerst(vakantie) te bingewatchen
11:22De TV van gisteren: Laatste voorronde Masked Singer op eerste plaats kijkcijferlijst
10:49Op deze datum start het nieuwe seizoen van De Faker