4x de beste fragmenten tot nu toe uit Zomergasten

Geplaatst op 3 Augustus, 12:19

Mooie beelden

In de zomerperiode zendt VPRO elke zondagavond een aflevering uit van Zomergasten. Hierin komen gasten voorbij met bijzondere passies, verhalen en meningen. Tijd om de mooiste fragmenten tot nu toe op een rij te zetten.

Typhoon over oordelen op karakter 

Typhoon was de eerste Zomergast van presentatrice Janine Abbring. Met de rapper sprak zij over zijn jeugd, grote liefde voor muziek maar ook over het racismedebat. Na een fragment van de Zweedse film As it is in heaven is hij in tranen. "Het gaat over vrijheid, het gaat over zelfbeschikkingsrecht", vertelt hij geëmotioneerd. "Over zijn wie je wil zijn. Het gaat over, waar Martin Luther King het over had, ik wil dat mijn kinderen beoordeeld worden op hun karakter in plaats van hun kleur."

Inez Weski over haar eigen slaaf zijn 

Van strafrechtadvocate Inez Weski weten we maar weinig, behalve dat ze de grootste criminelen van Nederland bij staat. Zo is ze momenteel de advocate van Redouan Taghi in het Marengo-proces. 

Hierdoor is Weski een vrouw met een druk leven. Abbring is benieuwd: heeft ze eigenlijk nog wel tijd voor zichzelf? Om van haar geliefde kunst te genieten, of te schilderen? Weski antwoordt dat ze vrijwillig haar eigen slaaf is. "Het is zoals het gaat", aldus de strafrechtadvocate.

Dit weten we nu al over het nieuwe seizoen van Wie is de Mol?

Typhoon over zijn burn-out 

Typhoon kreeg in 2015 een burn-out. In deze periode was de rapper ervan overtuigd dat hij de liefde niet verdiende. Inmiddels is de rapper uit deze donkere periode geklommen en weet hij dat hij ertoe doet. Ook ziet hij zijn burn-out niet als volledig nutteloos. "Zonder donker kan het licht zichzelf niet kennen."

Nazmiye Oral over bindingangst

Nazmiye Oral kennen we van haar theatervoorstellingen Gesluierde Monologen en Niet meer zonder jou. Naast haar theaterwerk is Oral columnist voor onder meer De Volkskrant en ze schreef de roman Zehra, waarvoor zij genomineerd werd voor de E. du Perronprijs.

In Zomergasten sprak ze met Janine Abbring over kunst, cultuur, racisme en haar verleden. Het blijkt dat Oral op jonge leeftijd bindingsangst heeft ontwikkeld door de afwezigheid van haar ouders. Ze groeide op bij haar grootouders in Turkije en miste autoriteit in haar leven.

Zomergasten zie je elke zondagavond vanaf 20:15 uur op NPO2.