Eurovisie Songfestival

Eurovisie Songfestival

Op dinsdag 7, donderdag 9 en zaterdag 11 mei 2024 vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Malmö (Zweden). Op deze pagina houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

BEKIJK ALLE INZENDINGEN
Winnaars Eurovisie Songfestival

Dit zijn de winnaars van het Eurovisie Songfestival van de afgelopen vijf jaar:

Joost Klein - Europapa

Bekijk hier de Nederlandse inzending van Joost Klein met Europapa

Bekijk meer items
Geen verdere items voor Eurovisie Songfestival

Eurovisie Songfestival

Het Eurovisie Songfestival is een muziekcompetitie waarin ieder jaar liedjes worden gezongen door artiesten die Europese landen en gastlanden vertegenwoordigen. Er kan uiteindelijk maar één act en dus één land winnen.

Halve finales & finale

Het Songfestival bestaat uit een eerste halve finale op de dinsdag, een tweede halve finale op de donderdag en een finale op de zaterdag.

Landen

De deelnemende landen die zich elk jaar rechtstreeks voor de finale plaatsen zijn de 'Big Five': Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje. Deze landen geven namelijk het meeste geld uit aan de organisatie – de EBU (European Broadcasting Union) – waardoor het liedjesfestijn jaarlijks kan plaatsvinden. Ook de winnaar van het voorgaande jaar plaatst zich automatisch voor de grote finale.

Winnaars

Nederland heeft al diverse keren het Eurovisie Songfestival gewonnen. Zo won Duncan Laurence in 2019, Teach-In in 1975, Lenny Kuhr in 1969, Teddy Scholten in 1959 en Corry Brokken in 1957.