Acht jaar op het vliegveld in The Terminal

Geplaatst op 15 Augustus, 17:10

The Terminal gaat over Victor Navorski. Wanneer hij vast komt te zitten op een vliegveld rest hem niets anders dan de luchthaven tot zijn woonplaats te maken. Ongeloofwaardig? Het overkwam Mehran Karimi Nasseri.

In 1988 komt de Iraanse vluchteling Mehran Karimi Nasseri aan op het Franse vliegveld Charles de Gaulle bij Parijs. Hij krijgt geen toegang tot Frankrijk, omdat hij zijn paspoort en reisdocumenten kwijt is. Hij kan geen kant op. Achttien jaar lang woont Nasseri in een terminal op Charles de Gaulle, totdat hij er in 2006 wegens medische redenen vandaan wordt gehaald.

The Terminal

Het waargebeurde verhaal van Nasseri is de inspiratiebron voor de makers van The Terminal. In deze film staat Victor Navorski (Tom Hanks) centraal, een immigrant uit het kleine (fictieve) Oost-Europese landje Krakozhia. Dreamworks, de productiemaatschappij van Steven Spielberg, betaalde 250.000 dollar aan Nasseri voor de rechten van zijn verhaal. 

Staatsgreep

Wanneer Victor aankomt op de luchthaven van New York blijkt dat er een staatsgreep in zijn land is gepleegd. Doordat Amerika Krakozhia niet langer als staat erkent, mag hij het land niet in. Terug naar huis is vanwege de oorlog ook geen optie. Viktor rest maar één keuze: het vliegveld tot zijn woonplaats maken. Hier zien we hem vrienden en vijanden maken. Daarnaast heeft hij ook behoefte aan liefde en die vindt hij in Amelia (Catherine Zeta-Jones).