Danny de Munk is een straatschoffie om van te houden

Geplaatst op 22 Mei, 14:30

De toen nog piepjonge Danny de Munk brak in 1984 door met zijn hoofdrol in Ciske de Rat.

Bijna dertig jaar na de eerste verfilming van Piet Bakkers boek Ciske de Rat, maakte Guido Pieters in 1984 de versie die uitgroeide tot een Nederlandse klassieker.

Ciske de Rat

Met meer dan twee miljoen bezoekers werd Ciske de Rat een gigantisch bioscoopsucces. Later volgde nog de gelijknamige musical, waarmee het boek en de film opnieuw onder de aandacht kwamen.

Een piepjonge Danny de Munk werd in één klap een idool door zijn rol als het brutale Amsterdamse jochie Ciske, dat tijdens de depressiejaren – de film begint in 1934 – voortdurend ruzie heeft met zijn moeder (Willeke van Ammelrooij).

Een van de redenen is dat Ciske haar zo herinnert aan zijn vader Cor (Peter Faber), die op de grote vaart zit. De enige die Ciske begrijpt, is zijn onderwijzer (Herman van Veen).

Het nummer 'Ik voel me zo verdomd alleen' werd – net als de film – een klassieker.

Danny de Munk

In 2007, 23 jaar na het succes van de film, speelde Danny de Munk opnieuw in Ciske de Rat. Dit keer in de gelijknamige musical.

De Munk was niet meer de kleine jongen, maar de volwassen Cis die moet leven met de littekens van zijn roerige jeugd.
Inmiddels gaan er ook stemmen op om een serie over Ciske te maken. Of en wanneer die op de buis komt, is nog niet bekend.