E.T. the Extra-Terrestrial
Tip

4/5

Naar huis bellen met Steven Spielberg

SBS 9

SBS 9 

16 Januari 2020

 22:25 - 00:40

Heerlijke Spielbergklassieker over een jongetje dat bij toeval een buitenaards wezen in de tuin vindt. Elliott en alien E.T. worden dikke vriendjes.

Ga er maar aan staan: als tienjarig jochie auditie doen voor de ogen van regisseur Steven Spielberg. Henry Thomas verscheen in een Indiana Joneskostuum en leverde op het eerste gezicht geen al te beste prestatie.

E.T. The Extra-Terrestrial

Dat maakte de klein man goed met een geïmproviseerde scène: Henry dacht terug aan de dag dat zijn hond overleed.

Met tranen in zijn ogen stond de kleine Henry voor de grote regisseur. Dat raakte blijkbaar een gevoelige snaar: Spielberg gaf hem de hoofdrol in E.T. The Extra-Terrestrial.

Henry Thomas speelt Elliott, een jongen die op een dag in de achtertuin een eenzaam buitenaards wezentje vindt. Elliott neemt de alien mee in huis, waar hij hem verstopt voor zijn ouders en andere volwassenen.

Dat wordt steeds lastiger als het wezentje ziek wordt. Het simpele, vertederende verhaal werd een groot succes en E.T. groeide uit tot een klassieker.

Steven Spielberg

Regisseur Steven Spielberg wilde dat het publiek zich vooral met Elliott en E.T. zou identificeren, en niet met de volwassenen in de film.

Om dat te bereiken, filmde hij E.T. The Extraterrestial vanaf de ooghoogte van een kind. Dat werkte: de film werd een enorme hit en scoorde maar liefst negen Oscarnominaties.

Steven Spielberg greep naast de beeldjes voor beste regie en beste film, maar E.T. won wel vier Oscars.

Opslaan

Over deze film

Titel

E.T. the Extra-Terrestrial

Premiere

1982

Regisseur

Steven Spielberg

Acteurs & Actrices

Dee Wallace, Peter Coyote, Drew Barrymore, Sean Frye, Erika Eleniak

Scenario

Melissa Mathison

Componist

Raul A. Bruce, Ben Burtt, Charles L. Campbell, Gene S. Cantamessa, Norval D. Crutcher III

Zender

SBS 9

Genre

Film

Land

VS