Hoe Mike en Sulley vrienden werden

Geplaatst op 30 Oktober, 18:10

In deze prequel op de animatiefilm Monsters, Inc. zien we hoe monsters Mike Wazowski en James P. Sullivan tijdens hun studietijd vrienden werden.

Monsters Mike Wazowski en James P. Sullivan zijn al sinds jaar en dag de schrik van ieder kind. Maar waarom zijn de groene eenoog en zijn boomlange turquoise maatje zo’n goed team?

Monsters University

In Monsters University gaan we terug in de tijd. Naar toen Mike en Sulley nog in de monster-kinderschoenen stonden en aan de universiteit hun opleiding in bangmaken volgden.

In Mike’s geval een hele klus, want echt angstaanjagend is hij niet. Ondertussen is Sulley ongeschoold al een grote naam; hij komt uit een trots geslacht van engerds en er wordt veel van hem verwacht.

Deze tegenpolen vormen geen logisch vriendenmateriaal. Tot ze voor een belangrijk onderdeel van het studieprogramma toch moeten samenwerken. 

A113

In Monsters University is A113 het nummer van het klaslokaal waar onze vrienden monsterlessen krijgen. Wie goed oplet, ziet dit nummer in iedere Pixar-titel terugkomen.

Dat heeft een reden: A113 is het nummer van een klaslokaal in het California Institute of the Arts. In dat lokaal kregen Pixar-mannen John Lasseter en Brad Bird (en filmregisseur Tim Burton) hun eerste animatielessen.

In de Toy Story-films komt A113 terug op de nummerplaat van een auto. In Finding Nemo heeft een duiker een camera met typenummer A113.

In Up is het het nummer van een rechtszaal. Zelfs in Brave komt A113 terug, maar dan wel in Romeinse cijfers: ACXIII.