Alles over Songfestivalshow Europe Shine a Light

Geplaatst op 14 Mei, 12:16

Jan, Chantal en Edsilia live op 46 zenders!

Het echte Eurovisie Songfestival mag dan afgelast zijn, met het alternatief Europe Shine a Light brengen Jan Smit, Chantal Janzen en Edsilia Rombley zaterdag alsnog wat songfestivalmagie naar miljoenen huiskamers in Europa.

Jan Smit, Edsilia Rombley en Chantal Janzen zijn de afgelopen maanden niet voor niets op Engelse les geweest. Zaterdag mogen ze namelijk alsnog in hun beste English de grootste liveshow uit hun carrière presenteren: Eurovision: Europe Shine a Light.

Alternatief songfestival

Eurovision: Europe Shine a Light is een groots opgezette liveshow waarin alle 41 artiesten die mee zouden doen aan het wegens het coronavirus afgelaste Eurovisie Songfestival alsnog in het zonnetje worden gezet. Niet in de oorspronkelijke gaststad Rotterdam, maar thuis. Via een live-verbinding tussen studio 21 in Hilversum en maar liefst 46 omroepen én Youtube worden zij nu alsnog miljoenen huiskamers wereldwijd ingestraald.

Wauw! Thomas Berge zingt Arcade tijdens Beste Zangers Songfestival

Songfestivalhits

Alle artiesten mogen een kort fragment laten zien van het liedje waarmee ze mee zouden doen aan het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Daarnaast zingen ze gezamenlijk een uitvoering van de bekende Songfestivalhit Love Shine A Light van Katrina and The Waves (winnaar 1997). Het Rotterdams Philharmonisch Orkest, bestaande uit 90 muzikanten, zal dit nummer eveneens uitvoeren in een bijzondere orkestversie.

Ilse DeLange

Artiesten die in het verleden meededen aan het Eurovisie Songfestival zijn ook van de partij in Europe Shine a Light. Ilse DeLange van The Common Linnets zingt met Michael Schulte (duitsland 2018) Ein Bisschen Frieden; het nummer waarmee Duitsland in 1982 voor het eerst het Eurovisie Songfestival wist te winnen.

Heroes en Hallelujah

Israëls Eurovisie-winnaar uit 1979, Gali Atari, zingt haar enorme hit Hallelujah. De Zweed Måns Zelmerlöw brengt zijn Eurovisie 2015-winnende nummer Heroes ten gehore, Marija Šerifović zingt het nummer Molitva waarmee ze voor Servië in 2007 won. En Netta (Israël 2018) komt met een akoestische, betekenisvolle, versie van een nieuw nummer.

Johnny Logan

Tijdens de show zingt Mr. Eurovision Johnny Logan zijn beroemde What's Another Year. Hiermee won hij het Eurovisie Songfestival in 1980.

Nikkie Tutorials

De Nederlandse internet-ster en Youtube-sensatie NikkieTutorials alias Nikkie de Jager doet ook mee. Zij komt met online updates. De afgelopen tijd was Nikkie op Youtube al te zien in met videos waarin ze videobelt met alle 41 oorspronkelijke deelnemers aan het Eurovisie Songfestival 2020. Zoals hieronder met Jeangu Macrooy, de Nederlandse songfestivalinzending.

Uitzending

Eurovision: Europe Shine A Light zie je zaterdagavond 16 mei op NPO 1 om 21:00 uur. Het programma is een samenwerking tussen EBU en NPO/NOS/AVROTROS. De show is in het Engels en dus zit Cornald Maas namens AVROTROS klaar voor Nederlands commentaar. De commentator voor de BBC, Graham Norton, heeft ook een rol in de show. Veel is daar op dit moment niet over bekend.

Toch een beetje Songfestival

Het beste van het Songfestival

Voorafgaand aan de grote live show Eurovision: Europe Shine A Light blikken bekende Nederlanders in Het beste van het Songfestival terug op de rijke geschiedenis van het Eurovisie Songfestival. Wat betekent het evenement voor hen? En hoe zit het met hun Eurovisie-kennis?

Wat weten BN'ers van het Songfestival?