×

Tussenstand 2e kwalificatieronde Gouden Televizier-Ring 2024

Wie gaan er aan kop?

Will Koopman als winnaar Gouden Televizier-Ring 2024
Over een week sluiten alweer de stembussen van de 2e kwalificatieronde voor de Gouden Televizier-Ring 2024. Bekijk snel welke tien programma's er nu aan kop gaan. Let wel, op alfabetische volgorde!
Eurovisie Songfestival

Eurovisie Songfestival

Loreen won voor Zweden het Eurovisie Songfestival 2023! In 2024 vindt het liedjesfestijn dus daar plaats. We houden je op deze pagina op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Bekijk meer items
Geen verdere items voor Eurovisie Songfestival

Eurovisie Songfestival

Het Eurovisie Songfestival is een jaarlijks terugkerende muziekcompetitie waarin liedjes worden gezongen door artiesten die Europese landen en gastlanden vertegenwoordigen. Er kan uiteindelijk maar één act en dus één land winnen.

Halve finales & finale

Het Songfestival bestaat uit een eerste halve finale op de dinsdag, een tweede halve finale op de donderdag en een finale op de zaterdag.

Landen

De landen die zich elk jaar rechtstreeks voor de finale plaatsen zijn de 'Big Five': Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje. Deze landen geven namelijk het meeste geld uit aan de organisatie – de EBU (European Broadcasting Union) – waardoor het liedjesfestijn jaarlijks kan plaatsvinden. Ook de winnaar van het voorgaande jaar plaatst zich automatisch voor de grote finale.

Winnaars

Nederland heeft al diverse keren het Eurovisie Songfestival gewonnen: Corry Brokken (1957), Teddy Scholten (1959), Lenny Kuhr (1969), Teach-In (1975) en Duncan Laurence (2019).