Hilary Swank lijdt aan ALS in You're Not You

Ziektedrama

Geplaatst op 13 September, 10:10

In You're Not You krijgt Kate de diagnose ALS: een vernietigende en ongeneeslijke spierziekte. Haar leven stort als een kaartenhuis in elkaar. Dan komt studente Bec op haar pad.

Kate (Hilary Swank) is een succesvolle pianiste van in de dertig. Haar leven staat op z'n kop als ze de diagnose ALS krijgt.

You're Not You

Omdat ze steeds minder zelf kan, gaat Kate met haar man Evan (Josh Duhamel) op zoek naar iemand die haar fulltime kan verzorgen. In die zoektocht komen ze uit bij de chaotische student Bec (Emmy Rossum).

Op het eerste gezicht lijkt ze niet echt geschikt voor die rol. Bec is niet alleen chaotisch, ze heeft ook nog eens totaal geen ervaring met het verzorgen van (ernstig) zieke mensen. Ze heeft haar eigen zaakjes niet eens op orde, laats staan dat ze die van iemand anders kan regelen.

En toch werkt het. Kate en Bec hebben in You're Not You weliswaar een stroeve start, maar stukje bij beetje gaat het beter.

Bec is misschien geen geboren verpleegkundige, maar ze pikt de kneepjes van het vak wel snel op.

Tegenpolen

De dolende losbol en keurige pianiste vormen in You'r Not You een goed team. Ze botsen met elkaar, ja. Maar tegelijkertijd halen de vrouwen het beste in elkaar naar boven. 

Kate inspireert Bec iets van haar leven te maken. Andersom helpt Bec de zieke Kate om de rest van haar leven, dat misschien niet zo lang meer duurt, te leiden zoals zij dat wil.

 

Ice Bucket Challenge

You're Not You verscheen in 2014, hetzelfde jaar waarin de Ice Bucket Challenge viral ging. Je weet wel: al die filmpjes van mensen die een emmer met ijswater over zich heen gooiden.

Met deze challenge vroegen mensen aandacht voor ALS en probeerden ze donaties op te halen. Dat lukte: in de VS leverde al dat ijskoude water een dikke 115 miljoen dollar voor ALS-onderzoek op.

In Nederland kleumden rond de honderdduizend Ice Bucket Challengers zo'n 2 miljoen euro bij elkaar.