Robin Hood verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken

Geplaatst op 17 Oktober, 13:10

Het verhaal van Robin Hood is al heel wat keren verfilmd, vaak met bekende acteurs in de hoofdrol. In deze Disneyversie van het verhaal van de vrijbuiter die steelt van de rijken en geeft aan de armen is de titelrol weggelegd voor een vos.

Wat hebben Errol Flynn, Sean Connery Kevin Costner en Russell Crowe met elkaar gemeen? Ze speelden allemaal de hoofdrol in een film over Robin Hood.

Robin Hood

Toen de animatoren van de Walt Disney Studios in 1971 met Robin Hood aan de slag gingen, besloten zij het helemaal anders te doen. Alle personages moesten dieren worden. Maar wat voor dieren?

De slimme, dappere titelheld werd een vos. Daarna volgde de rest van de dieren: Little John is een grote, dikke beer (die wel wat lijkt op Baloo uit The Jungle Book), koning Richard en zijn gemene broer prins John zijn leeuwen.

Broeder Tuck is een das, de sheriff van Nottingham is een wolf en de gluiperige rechterhand van prins John is – hoe toepasselijk – een slang.

Disneyklassiekers

Het verhaal is bekend: als de koning op kruistocht is, neemt prins John de macht over. Robin Hood en zijn vrijbuitersbende komen in opstand tegen het strenge regime van deze nieuwe machthebber en zijn kliek.

Wie goed naar Robin Hood kijkt zou zomaar eens elementen uit oudere Disneyfilms kunnen herkennen. Dat klopt: de animatoren 'recycleden' scènes uit oudere films om de productiekosten laag te houden.

Komen de dansscènes in de bossen je bekend voor? Dat kan kloppen. De makers gebruikte daarvoor stukjes uit Snow White and the Seven Dwarves, AristoCats en The Jungle Book.