Komende week in GTST: Romantische rampzoenen en Lydia's lijdensweg

Televizier logo

Geplaatst op 18 november om 19:15

Soap

Spoilers!

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Richard die Pieter op Billy’s hotelkamer aantrof.

Billy’s keuze

Richard ziet Pieter direct als liefdesrivaal en gedraagt zich als een ware mannetjesputter. Op Billy’s verzoek vertrekt Pieter zodat Richard met zijn ex kan praten. Op afstand luister Daan via de verborgen camera met interesse mee, vooral als Richard het onderwerp Leon en hun geheime deals aansnijdt.

Richard gaat echter onverrichterzake weg. Billy blijft alleen en voelt zich ellendig. Dat wordt later op de dag niet beter als Richard haar in de Rozenboom vraagt hem te vergeven en het nog eens te proberen. Billy wil dat best overwegen, mits hij ontslag neemt bij het veilinghuis zodat ze een nieuwe start kunnen maken. Als hij twijfelt omdat ‘ie vreest dat Billy er weer vandoor gaat met Pieter is voor haar de kous af. Het is beter als ze zonder elkaar doorgaan.

Lydia in de clinch

Dankzij de verborgen camera’s heeft Daan opgepikt dat Ludo belastend bewijs in de kluis heeft liggen. Hij weet echter niet dat Sanders het over zijn kluis bij de bank heeft. Daan vermoedt dat het om de thuissafe gaat en dwingt Lydia hem aan de toegangscode te helpen. Lydia doet wat haar opgedragen wordt, maar in de kluis valt niks te vinden.

Ze worden onderbroken door Ludo die het vreemd vindt dat zijn personeel nog zo laat bezig is. Daan heeft een smoes, maar Lydia is merkbaar nerveus. Als Ludo vraagt wat er aan de hand is, neemt ze op staande voet ontslag, zonder opgaaf van reden. De dag erop vinden Ludo en Janine dat toch vreemd. Ze willen een gesprek met hun huishoudster, zo hoort Daan via de camera’s: stel dat ze toch iets weet over Leon? Op weg naar huize Sanders wordt Lydia door Daan onderschept. Hij wil dat ze met een goede verklaring komt voor haar vertrek, als ze haar mond voorbij praat gaat ze direct de bak in. En wie zorgt er dan voor haar autistische broer Willem?

Lydia weet zich er aardig uit te redden bij Ludo en Janine. Ze wil stoppen vanwege Willem, het gaat helemaal niet goed met hem en ze heeft dat uit schaamte verzwegen. De familie Sanders reageert begripvol en Lydia krijgt naast bloemen ook een envelop met geld mee om haar discretie te garanderen. Maar Daan blijft haar benaderen voor informatie: hij wil weten wat de precieze link tussen Janine en Indra is.

Steefs nieuwe gameroom

Steef werkt nu professioneel als gamer maar dat schiet niet echt op als je in een washok zit van een flatje waar zes man en een baby wonen. Het lawaai van de wasser en droger leiden hem te zeer af. Julian, Henk en Rik hebben een oplossing: het oude kantoor van Bing in Boks leent zich prima voor zijn werk. Steef kijkt zijn ogen uit.

Merels tranen

Marwan kan Merel nog altijd niet vergeten en het is ‘m een doorn in het oog dat ze zo aanpapt met schoolgenoot Boris. Ze beweert echter verliefd op ‘m te zijn en spreekt tot frustratie van Marwan na sluitingstijd met hem af in CS om een filmpje te kijken.

De film mondt uit in een vrijpartij, maar vlak voor de daad blijken ze beiden geen condooms te hebben. Boris, zich van geen kwaad bewust, rent snel naar de buurtsuper om bij Marwan een pakje te kopen. Kokend van woede rekent Marwan de voorbehoedsmiddelen af.

Eenmaal in CS lijkt de eerste keer van Merel er van te komen, maar dan begint ze ineens onbedaarlijk te huilen. Ze moet eerlijk zijn: hoe lief en knap ze Boris ook vindt, ze is niet verliefd op hem. Het is over en uit tussen hen en aan Marwan kan ze voor haar gevoel ook niet beginnen. Aan het eind van ’t liedje huilt ze in het washok uit in de armen van opa Henk.

Shanti’s verrassing

Shanti baalt ervan dat ze boos wegliep tijdens de lunch met haar vader en moeder, maar Pieter komt langs om te vertellen dat er niks aan de hand is. Hij heeft nog een andere verrassing: ze gaan op bezoek bij zijn moeder in het verzorgingshuis.

Shanti is ontroerd als ze haar oma ontmoet, maar de vrouw blijkt ernstig dement en kan eigenlijk geen gesprek meer voeren. Pieter ziet het als leermoment voor zijn dochter: hoe moeilijk je moeder ook is, wees zuinig op haar want op een dag raak je haar kwijt.

Saskia’s jobhop

Roman is niet blij als hij ontdekt dat Saskia een sollicitatiegesprek heeft bij een andere praktijk. Mede dankzij zijn vage referentie krijgt de andere huisarts een verkeerd beeld van haar waardoor de sollicitatie op niets uitloopt. Saskia is boos op Roman, maar woede slaat om in passie: hij weet dat ze getrouwd is, maar ze is zo mooi en hij wil haar niet kwijt. Voor Saskia het goed en wel doorheeft staat ze midden in de praktijk te zoenen met haar heimelijke liefde.

Voordat het op meer kan uitlopen duwt Saskia haar minnaar van zich af. Ze wil dit écht niet. Ze gaat dan ook direct naar Anton om te vragen of hij de roosters wil aanpassen. Die heeft meteen door dat er meer speelt en krijgt het verhaal uit haar. Hij schrikt zich rot.

Anton wijzigt de roosters en vraagt Saskia of ze alsjeblieft wil blijven. Ook wisselt hij een hartig woordje met Roman die eigenlijk niet zo snapt waarom het een probleem is dat Saskia getrouwd is. Ze zijn immers twee volwassen mensen, dan kan dat toch? Daar denk Anton anders over: hij moet uit haar buurt blijven.

Roman kan het echter niet laten en gaat thuis bij Saskia zijn persoonlijke excuses aanbieden. Ze verzoekt hem met klem te vertrekken net als Shanti voorbij komt. Saskia gaat snel bij haar buurvrouw een drankje doen om d’r hart te luchten. Saskia kan het gewoon niet tegen Julian vertellen, maar Shanti ziet het anders: door eerlijk te zijn haal je wel de angel uit de zaak.

Dat blijkt allemaal niet nodig. Roman biedt aan zelf ontslag te nemen om Saskia voor de praktijk te behouden. Dat ruimhartige gebaar leidt tot een eerlijk gesprek: het moet toch lukken als professionals met elkaar samen te werken? Ze geven ‘t nog een kans.

Bon bini bonaire

Anton en Linda zijn net bezig met een intensieve intimiteitsoefening van seksuologe Mirjam als hij een telefoontje krijgt. Een bevriende huisarts op Bonaire zoekt een vervanger voor zijn praktijk en vraagt of Anton iemand weet. Eigenlijk lijkt het idee te verkassen naar de Antillen zowel hem als Linda ontzettend lekker, maar kunnen ze zomaar gemist worden?

Billy’s flashback

Aan het eind van de week gaat Billy graag in op de uitnodiging van Shanti om het weer bij te leggen. Tijdens een etentje in de Rozenboom hoort ze over haar bezoek aan haar oma. Direct krijgt ze een flashback naar toen ze net zwanger was.

Wat bleek: de jonge Billy was een stuk gehaaider dan ze liet doorschemeren. Ze zette destijds moeder van Pieter voor het blok: als ze haar geen ton zwijggeld betaalde, zou ze onthullen dat Pieter haar zwanger heeft gemaakt. Dat zou een bom leggen onder zijn kersverse huwelijk met Emily. Om de eer van de familie te redden stemt Pieters moeder Franciska in. Billy kreeg haar geld en daarmee leek de kous af.

Maar Billy kan het niet nalaten om Franciska op te zoeken in het verzorgingshuis. Ze wil met eigen ogen zien hoe beroerd haar plaaggeest eraan toe is. Franciska lijkt geen idee te hebben wie ze is en bazelt wat over aardappelkroketjes en vogeltjes. Als Billy tevreden wegloopt, mompelt de oude vrouw de veelzeggende woorden: “Wilma, zwanger”. Sommige geheimen worden niet vergeten.  

En verder: Henk vindt Ticket to the tropics een zeurnummer, Janine kan geen ontbijt maken en jaren 80 Billy is de beste Billy.

Bekijk ook