Komende week in GTST: Complicerende collisie coma’s en de traiteur terreur

Televizier logo

Geplaatst op 14 Juni om 19:35

Soap nieuws

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Rik die voor de ogen van Daan de kinderbescherming belde om melding te maken van verwaarlozing.

Daan krijgt klappen

Daan slaat Rik de telefoon uit handen voordat hij naam en adres kan doorgeven en gaat er in een vaag van blinde woede met Louise van door in de auto. Rik ziet dat Daan in alle staten is en vreest voor het leven van Louise. Hij volgt Daans auto op de motor en haalt hen in als Daan zonder benzine komt te staan. Daan is alle bemoeienis van Rik zat en wijst z’n hulp wederom af. Kwaad en gekwetst bijt Rik zijn halfbroer toe dat ‘ie blij is dat hun moeder Daan verkocht heeft. Dit leidt tot een bloederige vechtpartij die pas eindigt als ze doorkrijgen dat Daans auto langzaam van een hellinkje is gegleden. Het voertuig rolt rap bergafwaarts terwijl Louise nog in haar wiegje ligt. Daan aarzelt geen moment, rent voor de auto uit en vangt met zijn eigen lijf de klap op voordat het tegen een paal kan botsen.

Rik is in shock door de situatie, maar wonder boven wonder komt Anton toevallig langsfietsen. De oud-arts weet Daan te stabiliseren tot de ambulance arriveert. In het ziekenhuis blijkt dat Daan ernstige longverwondingen heeft en onder het mes moet. Rik weigert de wachtkamer te verlaten ondanks de bezorgdheid van zijn vrienden. De situatie wordt er niet beter op als rechercheur Alex hem ondervraagt over de ware toedracht van het incident. Rik verzwijgt de vechtpartij en zweert dat het een ongeluk was omdat hij Daan wil beschermen, tot verbijstering van Bing die meent dat Daan alle ellende verdient na wat hij de afgelopen tijd geflikt heeft. Na de operatie zit Rik aan het bed van z’n slapende broer en biecht hij op dat ‘ie van hem houdt. Enkele seconden daarna slaan de monitoren alarm: Daan heeft een inwendige bloeding en de artsen kunnen niets doen terwijl hij wegglijdt in een diepe, mogelijk uitzichtloze coma.

Aysen wacht af

Het nieuws dat Daan mogelijk nooit meer beter wordt gaat als een lopend vuurtje door Meerdijk. Rik blijft bij zijn broer in het ziekenhuis, Nina zorgt dat zijn kamer wordt ingericht en Laura neemt de zorg voor baby Louise voorlopig weer op zich. Laura is ook degene die Aysen vertelt dat haar ex-vriend er slecht aan toe is. Aysen reageert gelaten: dat is heel rot, maar we zijn geen stel meer, dus waarom zou ik ineens naast zijn bed moeten gaan zitten? Ook Zoe en Nina doen moeite haar over te halen naar Daan te gaan, maar ze houdt de boot af en zoekt op een andere manier afleiding: ze regelt een seksdate en neemt het er lekker van.

Lana's lage lonen lesje

Lana heeft niet de leukste zomer ooit voor de boeg. Ze is gezakt en moet binnenkort beginnen aan haar taakstraf in het ziekenhuis. Dat leidt haar tot een belangrijk besluit: ze stopt met school en gaat reizen en werken in Phuket. Sjors vindt het een afgrijselijk idee, maar als praten niet helpt, bedenkt ze samen met Nina een harde les voor haar dochter. Lana mag komen werken in CS, wat haar fantastisch lijkt tot Nina duidelijk maakt wat haar taken als ongeschoolde werknemer zijn. Veel meer dan stof afnemen en dozen sjouwen zit er niet in en het loon is ook letterlijk en figuurlijk minimaal. Lana laat zich niet kennen en zet door.

De gemolken melker

Dat doorzettingsvermogen heeft ze ongetwijfeld van Sjors die deze week als een leeuw vecht voor haar droomhuis. Ze is pissig als een rijke investeerder het huis voor haar neus wegkaapt door een ton boven de vraagprijs te gaan zitten. Sjors probeert de vrouw eerst met lieve woorden te overtuigen een ander pand te kopen, daarna speelt ze het valser door haar via de media van huisjesmelkerij te betichten. Als dat geen effect heeft, gaat Sjors nog een stap verder en dreigt ze bij de belastingdienst te melden dat de dame voor een vermogen aan zwart geld achterhoudt. In shock besluit de huisjesmelker haar bod in te trekken zodat Sjors en Amir alsnog kunnen bieden op de woning. Sjors krijgt zelfs een baan aangeboden als haar persoonlijke juriste, maar daar bedankt ze voor… zegt ze.

Janine's vruchteloze zoektocht

Janine is nog altijd op zoek naar Rob Bekkers, maar ze krijgt meer op haar bordje. Zowel Ludo als Billy de Palma zijn verdwenen. Volgens zijn assistent Leon is Ludo minstens anderhalve week op zakenreis en hij twijfelt geen moment om Janine de deur uit te zetten als ze begint rond te neuzen. Voordat ze uit haar eigen huis werd gezet, kon Janine nog net een raadselachtig aantekening in haar zak steken die afkomstig lijkt van Ludo.

Ze heeft goede hoop dat Daan haar meer kan vertellen, hij deed immers onderzoek naar de verdwijning van Rob en de vraag of Ludo er achter zit. Maar Daan raakte in coma voordat ‘ie de informatie kon delen. Janine gaat tot het uiterste en probeert zelfs nog in het ziekenhuis informatie los te krijgen door in te breken op Daans telefoon. Nina en Rik kunnen amper geloven hoe geobsedeerd ze is, maar Janine is nog niet klaar: ze benadert zelfs aan Shanti waar haar moeder is en of ze iets van Rob weet. Shanti is eerlijk als altijd: ze heeft geen idee en ook geen zin in dit soort crimescene verhalen.

Valentijns vlogflop

Shanti heeft het al druk genoeg met andere leden van de Sanders familie. Vorige week werd ze door Nina op non actief gezet omdat ze haar miskraam nog niet verwerkt had. Shanti zit mokkend in de kroeg en wordt aangesproken door Valentijn Sanders die haar vertrouwen wint en haar daarna stiekem filmt voor het prankers vlog dat hij met Rover heeft. Shanti loopt helemaal leeg over de situatie rond Nina en beeldt de verhouding tussen hun uit met haar ontbijtje: in het bijzijn van een luxe croissant als prinses Nina voelt Shanti zich vaak een ei. Valentijn monteert de beelden, Rover zet er een muziekje onder en voila, de mannen hebben een viral videohit te pakken.

Wat ze ook te pakken hebben zijn problemen. Shanti is nijdig dat ze gebruikt is tegen haar wil en Nina is razend omdat ze online belachelijk gemaakt wordt door iemand die ze als vriendin beschouwde. Valentijn en Rover genieten vooral van de vele hits en comments, tot Kimberly hen flink de les leest. Dit is al de tweede keer dat Rover online een meisje voor schut zet. Hij toont berouw, maar Valentijn ziet het probleem niet tot Kimberly een halfnaakte foto van hem neemt en dreigt er online allerlei gekke dingen mee te doen. Valentijn maakt excuses, haalt de video offline en biedt Kimberly een job aan als het morele geweten van hun videokanaal dat de officiele naam Grappenmakers krijgt. Later in de week sluit ook Jojo zich aan bij het vlogteam na een succesvolle auditie.

Van hapjes naar de HAP

Maar ook al heeft Valentijn het goed gemaakt met zijn tante, de kou is nog niet uit de lucht tussen Nina en Shanti. Hun ruzie neemt een vreemde wending als Shanti in CS op Nina wacht en tot haar verbazing van een koerier ineens een doos luxe hapjes van de traiteur krijgt. Ze besluit de lekkernijen te gebruiken als goedmakertje met Nina, maar al na een paar hapjes vallen ze beiden bewusteloos neer. Rik en Bing brengen het stel naar ’t ziekenhuis waar Shanti al snel is hersteld. Nina heeft echter een allergische reactie gekregen en hapt naar adem tot ze een dosis adrenaline geinjecteerd krijgt. In de wachtkamer krijgt Shanti het aan de stok met een bezorgde Janine die zeker weet dat Billy hier achter zit. Van de hapjes ontbreekt ieder spoor, maar Nina en Shanti leggen hun ruzie wel bij. Shanti komt eindelijk in het reine met het verdriet en de leegte die ze voelt na haar miskraam en Nina verzekert haar dat ze zoveel vrienden heeft die haar willen helpen.

Zoes keuzes

Zoe dacht vorige week nog afgerekend te hebben met de ongewenste avances van prins Nabil, maar de schatrijke oliemagnaat blijft haar proberen te paaien. Ditmaal met een dinertje als goedmakertje voor zijn opdringerigheid. Zoe denkt een creatieve manier gevonden te hebben om hem af te laten knappen. Ze bestelt alle voor- en hoofdgerechten op de kaart van de Rozenboom, eet als een hork, maakt moedwillig beledigende grappen over zijn afkomst en drinkt nog een extra glas als hij aangeeft niet van dronken mensen te houden. Vol en tevreden druipt ze af, er van overtuigd dat Nabil haar niet meer wil. Het tegendeel is waar, maar daar heeft Zoe geen weet van: ze ontfermt zich over Rik die niet van Daans zijde wil wijken. Ze brengt hem schone kleren, koffie en eten en biedt een luisterend oor. Niet om een wit voetje te halen, maar gewoon als vriendin die weet hoe het is om hulpeloos naast het bed te zitten van iemand waar je om geeft.

Na de zoveelste afwijzing concludeert Nabil dat hij Zoe moet weglokken uit Meerdijk. Hij regelt een prachtige kans voor haar: een studiebeurs en een opleiding in het beste ziekenhuis van het Midden-Oosten dat uiteraard heel toevallig in Dubai staat. Zoe twijfelt: ze wil niets van Nabil, maar het is wel een prachtige kans die ze geheel op basis van haar studieresultaten heeft gekregen. Als Nabil doorkrijgt dat Rik de doorslaggevende factor is, besluit hij hem discreet te benaderen met een gewaagd voorstel. Hij wil van de chronisch berooide personal trainer weten hoeveel geld hij nodig heeft om voor altijd uit Zoes leven te verdwijnen.

En verder: Lucas is in de ogen van Valentijn en Rover bejaard, Sjors noemt haar tienerdochter ongestraft naast ‘Laan’ nu ook ‘Snuitje’ en naast zingen kan Jojo jongleren als de beste.