Komende week in GTST: Recalcitrante rugpatiënten en de traumatische tienertoer

Televizier logo

Geplaatst op 14 Februari om 19:17

Soap

Spoilers!

Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Bing en Nina die elkaar toch weer besprongen ondanks hun voorgenomen scheiding.

Bing doet moeilijk

Nina is er heilig van overtuigd dat dit intieme onderonsje betekent dat ze toch nog toekomst hebben. Maar ze raakt daags daarop diep teleurgesteld als Bing haar duidelijk maakt dat hij alleen maar zin in seks had. Er gaat niets veranderen. Nina is zo boos dat ze niet langer instemt met het plan Sjors als hun gezamenlijke advocaat te nemen. Ze stevenen nu echt af op een vechtscheiding.

Lucas op één knie

De situatie rond Nina en Bing zet Lucas ongewild aan het denken. Zeker als Ludo hem er op wijst dat hij de boel ook niet goed geregeld heeft met Tiffy en Wolf. Lucas heeft z’n zoon dan wel erkend, maar Tiffy heeft als moeder nog altijd de ouderlijke macht en mag alles voor hem bepalen. Lucas denkt dat het wel losloopt, maar Ludo overtuigt hem toch de zaken officieel te regelen.

Daarom besluit hij eerst een samenlevingscontract aan te gaan met Tiffy voordat hij zoals gewoonlijk weer doorschiet en besluit Tiffy ten huwelijk te vragen. Ze houden van elkaar en dat de een homo is en de ander hetero maakt allemaal niks uit. Hij geeft haar zelfs de ring die hij ooit van z’n eerste grote liefde Edwin kreeg. Tiffy is ontroerd, maar ziet ook de praktische bezwaren: wat als ze verliefd worden op een ander? Ze heeft geen zin in een open relatie binnen het huwelijk. Maar Lucas walst volledig over haar heen en begint druk dingen te regelen.

Vrees om Janine

Later in de week blijkt dat Lucas de ceremonie al op vrijdag 13 maart heeft gepland. Tiffy schiet volledig in de stress: vrijdag de 13e én al over een paar weken? Daar komt bij dat Anton woedend wordt als hij van het voorgenomen huwelijk hoort: hij vindt dat het niks kan worden en praat in op Tiffy. Dan wordt duidelijk waarom Lucas zo loopt te pushen: hij is bang dat als ze het te lang uitstellen, Janine er niet meer bij kan zijn. Ondanks haar twijfels, besluit Tiffy daarom toch akkoord te gaan met het snelle huwelijk.

Nina’s bruidscrisis

Lucas doet uiteraard een beroep op Nina om Tiffy’s trouwjurk te ontwerpen. Ze probeert de boot nog af te houden, maar laat zich toch overtuigen: zo vaak trouwt je homoseksuele broer niet met een vrouw. Gezien haar persoonlijke scheidingscrisis staat haar hoofd er totaal niet naar, maar Puck biedt aan de jurk uit te werken als Nina het ontwerp maar maakt.

Nina gaat driftig aan het werk, maar het schetsen van de bruidsjapon valt haar zwaar. Ze begint midden in Boks te huilen om haar ellendige leven. Toevallig komt Daan net voorbij en hij besluit haar te troosten. Dat is van korte duur: Bing loopt langs, ziet de schets en doet gekscherend of Daan en Nina gaan trouwen. Daan vindt het een smakeloze grap, maar door Puck ziet Nina in dat Bing jaloers is en da’s juist een goed teken. Ze adviseert haar vriendin om Daan desnoods te gebruiken om Bing weer terug te winnen.

Janines beslissing

Ook Janine is overrompeld door het nieuws dat Lucas en Tiffy gaan trouwen. Ze bespreekt het met Laura die toevallig op visite is en ze kan er niet over uit. Volgens Janine gaat Lucas weer veel te snel zonder het mogelijke leed te overzien. Hoe kun je nu trouwen zonder seks? Maar waar Janine problemen ziet, wijst Laura haar er juist op dat er niet één juiste manier is om een huwelijk te hebben. Zolang er maar liefde is en de liefde tussen Lucas en Tiffy is echt. Geïnspireerd door dit inzicht besluit Janine om Ludo uit te nodigen. Ze wacht hem op in haar mooiste jurk en vraagt of hij weer bij haar wil intrekken. Dat wil hij uiteraard maar wat graag.

Verder is het vooral een rotweek voor Janine die opziet tegen de derde ronde van haar chemokuur. Ze is verzwakt, misselijk en wil er zo snel mogelijk vanaf. Helaas heeft Anton weinig positief nieuws voor haar: ze moet er nog zeker vier ondergaan en ze gaat zich gegarandeerd steeds slechter voelen omdat haar lijf per keer minder weerstand heeft. Met frisse tegenzin meldt ze zich de dag erop in het ziekenhuis, begeleid door Ludo en Linda die machteloos toezien hoe Janine vertrekt richting haar behandelstoel.

Ludo’s restauratiewerk

Ludo heeft verder een prima week. Hij heeft een restaurateur gevonden voor Lord Kingsley at Milton Manor: een jonge, talentvolle dame genaamd Amelie Hendrix gaat het beschadigde doek opknappen. Valentijn heeft direct een oogje op haar, maar Amelie heeft meer interesse in het werk, daarom besluit hij zich drukker te maken over z’n vindersloon. Zeker als blijkt dat er een belangstellende is die het doek direct voor tonnen wil kopen.

Ludo houdt zijn opties echter open, misschien gaat hij het zelf wel veilen en tot die tijd is er nog geen vindersloon te vergeven. Valentijn raakt zo gefrustreerd door het gesteggel van zijn opa dat hij volledig afziet van het geld. Hij weet niet dat Ludo in stilte een trust fund voor zijn kleinzoon heeft opgezet waar hij alvast de volledige opbrengst van het doek in laat storten: 275.000 euro.

Linda aan de pillen

Linda is haar overgangsklachten helemaal zat. Ze wil dat Anton haar hormoonvervangers voorschrijft, maar dat lijkt hem geen goed idee. Die medicatie kan allerlei nare bijwerkingen hebben en volgens Anton is het verdoezelen van de verschijnselen geen goede manier om met de overgang om te gaan. Linda moet van hem accepteren dat ze door die levensfase gaat en hij stelt voor dat ze het eerst eens rustig drie maanden zonder gaat proberen. En ja, hij is bereid om in die tijd er gewoon voor haar te zijn, hoe chagrijnig en onmenselijk ze ook vreest te worden.

Julian in de lift naar beneden

Julian blesseerde vorige week in een dronken bui z’n rug, maar zijn verwondingen blijken ernstiger dan gedacht. De huisarts wil dat hij naar een specialist gaat in het ziekenhuis en sowieso een scan laat maken. Dat kost echter honderden euro’s in eigen bijdrage voordat de verzekering bijspringt en dat geld hebben ze niet echt voor handen.

Gelukkig heeft Laura voor hem gelobbyd bij de Rozenboom, waar sinds het vertrek van Noud nog altijd geen vaste klusjesman is. Julian wordt gevraagd om met spoed de lift te komen repareren, met het vooruitzicht op zeker twee dagen werk per week als hij goed werk levert. Hij kan echter amper bewegen en schakelt Henk en Rik in om dit klusje te klaren. Ze hebben er dan wel geen verstand van, maar Julian kan ze via Skype door de reparatie heen praten.

Alles lijkt in kannen en kruiken, tot Henk de hoofdschakelaar overhaalt en prompt de hele Rozenboom drie uur lang zonder stroom zit. De manager is woest: zonder elektriciteit is prijzig voedsel bedorven en hebben er symposia niet door kunnen gaan. Hij verhaalt de duizenden euro’s schade op Julian die ook geen aanspraak kan maken op een verzekering, want Rik en Henk zijn niet bij hem in dienst. Hij richt z’n woede en pijn af op z’n omgeving die begrip hebben voor z’n situatie. Later biedt Julian z’n schoonvader, vriend en vrouw z’n excuses aan. Maar het water staat hen nu aan de lippen.

Julian weigert geld uit te geven voor het bezoek aan de specialist, maar als Saskia discreet bij Anton informeert over de ernst van onbehandelde rugklachten, is ze er van overtuigd dat hij moet gaan. Helaas komt net Merel thuis met een rekening van 350 euro voor een werkweek met school in Parijs. Julian vindt dat ze moet gaan, maar Saskia draait tot woede van haar kroost die beslissing terug. Overstuur en onbegrepen vertrekt Saskia naar De Koning waar ze uithuilt bij Shanti. Toevallig is Merel getuige van het verdriet van haar moeder en ze draait bij: ze ziet af van het reisje, zodat haar vader beter kan worden.

Bobby d’r bij

Lana is bloednerveus nu er een internationaal opsporingsbevel voor haar en Bobby uit is gegaan. Ze is paranoïde en meent dat iedereen haar herkent. Vlak voordat ze de Belgische grens over gaan, wordt het haar helemaal teveel. Ze wil gewoon naar huis. Bobby probeert zijn vriendinnetje in eerste instantie weer over te halen, maar komt dan tot inkeer: hij laat Lana teruggaan en vertrekt na een emotioneel afscheid zelf naar een vriend in de Pyreneeën om zich daar schuil te houden.

Korte tijd daarop kijken Sjors en Amir op als een intens verdrietige Lana binnen komt vallen. Ze zijn uiteraard blij haar te zien, maar Sjors neemt Laan wel meteen mee naar het politiebureau zodat ze een volledige verklaring af kan leggen. Die verklaring mondt al snel uit in een intens verhoor. De agent van dienst wil exact weten waar Bobby is, maar Lana houdt zich groot. Pas als ze grafische foto’s van het lijk van Casper in de caravan ziet, wil ze loslaten dat Bobby in de Pyreneeën is.

Daarna grijpt Sjors in: ze werpt zich op als Lana’s advocaat en regelt dat haar dochter niet de cel in hoeft, maar mee naar huis mag om de rest van het onderzoek af te wachten. Lana maakt geen geheim van haar verdriet, al vindt Sjors wel dat het beter is dat ze Bobby vergeet. Hij heeft haar immers laten stikken. Midden in de nacht staat Bobby echter weer in de woonkamer om Lana te zien, tot verbijstering van Sjors.

Bobby blijkt geen kwaad in de zin te hebben. Hij is helemaal klaar met vluchten en kan Lana niet langer missen. Daarom besluit hij zichzelf aan te geven, des te eerder is hij vrij en kunnen ze weer samen zijn. Samen met Sjors en Amir begeleidt Lana haar minnaar naar het politiebureau waar ze intens bedroefd afscheid van elkaar nemen. Lana belooft hem op te komen zoeken en Bobby adviseert haar vooral d’r school af te maken.

Valentijns bedrog

Aan het eind van de week doet Henk nog één poging het schilderij terug te krijgen. Ditmaal tracht hij op Valentijns sentiment in te spelen door te beweren dat hij het doek terug wil om het huwelijk van zijn dochter en schoonzoon te kunnen redden.

Ludo jaagt Henk weg, maar het brengt Valentijn op een idee om geld te verdienen. Hij maakt een afspraak met Amelie, waarvan Ludo meent dat ze een date hebben. Hij gunt hen privacy, maar het is Valentijn om totaal wat anders te doen. Hij vraagt haar een replica te maken van de Lord Kingsley die hij aan Henk kan verkopen. Amelie zegt niet direct nee.

En verder: Linda vindt dat Anton wel zes kilo kan afvallen, Rik besluit voor Shanti in de Koning te komen werken en Daan draagt geheel zonder reden weer eens geen shirt.

Bekijk ook